RIF positive til ny kontrollstandard

- RIF stiller seg positiv til standarden, men ser at det fremdeles er behov for videre arbeid før den kan endelig ferdigstilles, sier organisasjonens fagsjef Kristin Haaland.

Det er viktig at Standard Norge følger den opprinnelige fremdriftsplanen til tross for at regjeringen har utsatt endringen i plan- og bygningsloven.

Forslaget til en ny «Norsk standard for Kontroll av prosjektering og utførelse av byggearbeider» ble sendt på høring før jul, og hadde nylig høringsfrist. RIF har involvert samtlige av sine syv fagutvalg i høringssvaret som har blitt oversendt til Standard Norge.

- En generell tilbakemelding fra fagutvalgene har vært at standarden er logisk og strukturert oppbygd, og vil funger godt opp i mot bedriftenes etablerte KS systemer og plan- og bygningsloven. Men RIF mener at standarden legger for stor vekt på utvidet kontroll i forhold til uavhengig kontroll, dette bør justeres. Spesielt for prosjektering bør det også vurderes å innføre et minimum av uavhengig fagkontroll, sier Haaland.

- RIF er kjent med de hjemmelspørsmålene som er anført tilknyttet til uavhengig kontroll, men har valgt utelukkende å kommentere det faglige innholdet, legger hun til.

17. februar fortalte Kommunal- og regionaldepartementet i en pressemelding at de utsetter reglene for uavhengig kontroll i plan- og bygningsloven.

- Regjeringen begrunner utsettelsen med kompetansemangel og behov for mer tid. RIF mener denne kompetansen og kunnskapen allerede finnes i bransjen, i det minste for rådgiverdelen av bransjen. Vi mener at standarden vil bli et godt verktøy for å redusere byggefeil og oppfordrer derfor Standard Norge til å jobbe vider etter opprinnelig fremdriftsplan, avslutter Haaland.

I tillegg til høringsbrevet, har RIF også levert inn mer detaljerte kommentarer i Standard Norges ”Høring på nett”.