Vil granske bygningskollaps i Christchurch

New Zealands statsminister lovte tirsdag å finne svaret på hvorfor to såkalt skjelvsikre bygninger kollapset under jordskjelvet for en uke siden.

Tirsdag holdt newzealenderne to minutters stillhet for å markere at det hadde gått en uke siden jordskjelvet rammet landets nest største by.

Statsminister John Key lovte deretter at landet skal reise seg igjen etter det mørke øyeblikket nasjonen gjennomlever.

Samtidig lovte han også at det skal avdekkes hvordan to kontorbygninger som tidligere var erklært skjelvsikre, kunne kollapse.

Bygningene til Canterbury Television og Pyne Gould Corporation ble erklært skjelvsikre etter et kraftig jordskjelv som rammet Christchurch i september i fjor. Byens ingeniører mente da at man kunne takke newzealandske byggestandarder for at ingen omkom.

Under jordskjelvet i forrige uke kollapset de samme bygningene fullstendig, og flere titalls mennesker som befant seg i de to kontorbyggene omkom. Blant dem var minst 60 utenlandske språkstudenter.

– Jordskjelvet var åpenbart noe som er utenfor vår kontroll, men vi skal kunne gi svar til familiene om hva som har gått galt, sa Key tirsdag.

I tillegg skal landets gjeldende byggestandarder gjennomgås, ifølge Key.

Myndighetene anslår at det totale antallet på omkomne og savnede i det jordskjelvrammede området overstiger 240. Tidligere var tallet satt til i overkant av 200. 155 mennesker er bekreftet døde.