Quality Hotel Strand / Gjøvik Kulturhus

Quality Hotel Strand / Gjøvik Kulturhus

Sted: Gjøvik

Prosjekttype: Nybygg: Hotell m/68 hotellrom, kulturareal, felles inngang og foajé for kulturfunksjoner.

Totalentreprisekostnad eks. mva: Ca 75 millioner kroner

Areal: Ca 4000 kvm nybygg og 1000 kvm ombygget areal

Byggherre: Gjøvik kommune og Kahe Eiendom

Prosjektledelse byggherre: Norconsult

Totalentreprenør: Syljuåsen

Arkitekt: JAF arkitektkontor

Interiørarkitekt: Haeg Holm

Rådgivere: RIB og RIBr: Norconsult - RIV: Emcon - RIV byggherre: Erichsen & Horgen - RIB prefab: Roar Jørgensen - RIE byggherre: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger ombygging: Knut Malmberg - Rørlegger nybygg: Jørstad - Ventilasjon og elektro: YIT - Prefab lever-andør: Opplandske Betongindustri - Heis: Elevator - Badekabiner: Norac - Grunnarbeider: Paul Berg - Mur og flisarbeider: Oppland Mur & Flis - Tak-tekking: Protan - Blikkenslager: Skoglund Blikkenslagerverksted - Glass/fasader/aluminiumsdører: Sagstuen - Dører i tre og stål: Daloc Norge - Dører til kinosaler: Vibratec Akustikkprodukter - Branngardiner: Norfo - Karuselldør: Boon Edam - Systemhimlinger: Tøftum Innredning - Fasadeplater og elementer: Sto Norge - Parkett: ParkettPartner - Lås og beslag: B&T Låsservice - Maling, tepper, belegg, tapet: Syljuåsen - Trapperekkverk: Midthaug - Corian benkeplater: Corinor

På Gjøvik har Kahe Eiendom AS og Gjøvik kommune inngått et spennende prosjektsamarbeid. Mjøsbyens nye storstue har fått navnet «Strand» og innholder både hotell, kulturhus og kino

Et seksetasjes nybygg på cirka 4000 kvadratmeter er nå knyttet sammen med eksisterende Strand-hotell og kino. Underetasje og første etasje rommer resepsjon, foajé, kontorer, black box friscene, skuespillergarderober og lager. I de resterende fire etasjene er det bygget 68 hotellrom, inklusive fire suiter, for Quality Hotel Strand. I tillegg er rundt 1000 kvadratmeter av eksisterende bygningsmasse rehabilitert i prosjektet.

Sveiset sammen i et midtromDet er Gjøvik-arkitekten JAF arkitektkontor as som har tegnet nybygget og det er Syljuåsen as som har vært prosjektets totalentreprenør. Arkitekt Jan Arne Frydenlund sier at hovedoppgaven på mange måter har vært å forene to drivere i et stort midtrom som knytter nytt og gammelt bygg sammen og som utgjør fellesarealer for både kulturhus, hotell og tre eksisterende kinosaler.

– Det har vært en spennende oppgave å sveise sammen de ulike funksjonene i et midtrom som inneholder blant annet foajé, amfi, hotellresepsjon, kinokiosk og billettluke, sier Frydenlund. Heiser til hotellrommene ligger også i midtrommet.

– Det som er litt flott med dette store rommet er at balkongene som sitter utenpå det gamle Strand-hotellet nå blir inne. Det kan minne om balkonger i en opera der midtrommet oppleves som scenen, sier en godt fornøyd arkitekt.

Enkel utforming
Det gamle Strand-hotellet på Gjøvik ble i sin tid tegnet av den kjente arkitekten Knut Knutsen. Jan Arne Frydenlund sier at Knutsen sto for en frodig og mangfoldig arkitektur som de ikke ville forsøke å kopiere.

– Nybygget er bygget helt inntil hans uttrykk. Vi synes det var naturlig å gå i motsatt retning og har derfor valgt en funksjonalistisk og enkel utforming på nybygget, sier Frydenlund.

Nybygget har platefasader med Sto Systempuss og store partier med glass og aluminium. Innvendig er det valgt keramiske fliser og industriparkett på gulvene, mens veggene har pussede flater med mur, betong og gips. Innvendige glasspartier bidrar til å åpne opp inn til ulike funksjoner i bygget.

Imponert over byggherrene
JAF arkitektkontor utarbeidet det første skisseprosjektet for utvidelse av kulturhuset allerede i 2000. Ifølge Frydenlund laget de 4-5 skisseprosjekter med ulikt innhold og størrelse før Gjøvik kommune og Kahe Eiendom kom opp med dette samarbeidsprosjektet.

– Jeg er imponert over både Gjøvik kommune som har kulturdelen og Kahe Eiendom som eier hotelldelen. Får de dette driftsekteskapet til å fungere kan en og en fort bli mer enn to, fremholder Frydenlund.

To kontrakter
Byggingen av nytt kulturhus og hotell på Gjøvik er den største kontrakten totalentreprenør Syljuåsen har gjennomført. Prosjektleder Trond Øyvind Nilsen forteller at Strand-prosjektet opprinnelig ble utlyst i ett anbud, men på grunn av for høye priser ble nybygget utsatt. Prosjektet ble da splittet og en mindre kontrakt på ombygging av eksisterende arealer ble lyst ut.

– Den første kontrakten vi vant var på kun 13,2 millioner eks. mva og omfatter alt som har å gjøre med ombygging av eksisterende bygningsmasse. Da vi var i gang med kontrakt nummer en vant vi også kontrakt nummer to som har en verdi på 62 millioner kroner og omfatter alt som har med nybygget å gjøre. Samtidig med at vi fikk den andre entreprisen ble det også besluttet at ferdigstillelsen av den første skulle utsettes slik at alt ble ferdigstilt samtidig. Dette var et fornuftig valg med tanke på grensesnittene mellom de to kontraktene, sier Nilsen og legger til at det også har vært en fordel for prosjektet at samme entreprenør fikk begge kontrakter.

– Vi har i stor grad også hatt med de samme underentreprenørene på begge kontrakter, opplyser Nilsen.

Elendig grunn
Syljuåsens prosjektleder sier de er fornøyd med gjennomføringen av prosjektet, men fastslår samtidig at det dessverre dukket opp uforutsette utfordringer i grunnen som påvirket fremdriften.

– Det lå ved en geoteknisk rapport i prosjektet, men det viste seg at ikke alt var avdekket i den. Dårlig grunn gjorde at vi måtte masseutskifte hele byggegropa på nybygget. Dette tok tid og førte til at vi måtte forskyve ferdigstillelsesdatoen med noen uker, forteller Nilsen.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter