Trønderhallen

Trønderhallen

Sted: Levanger

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
200 millioner kroner

Bruttoareal: 11.000 kvm

Byggherre: Levanger kommune

Totalentreprenør:
Byggmester Grande

Arkitekt: Letnes Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: AS Planstyring -
RIV: VVS Norplan - RIE: NTE - RIBr: Teknoconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Kjell Lian - Betongarbeider: Brødrene Vangstad - Betongelementer: Spenncon - Stålkonstruksjoner: Røra Mek - Limtredragere: Moelven Limtre - Glass- og aluminiumsarbeider: Riis Glass og Metall - Vinduer: Nordvestvinduet - Blikkenslager: Blikk1slageren - Trapper og rekkverk: Midthaug - Isolasjon: Rockwool - Maler: Malermester Bjørås - Murer/flis: Mur og Puss - Idrettsgulv: Unisport - Teleskoptribuner: Scandisport - Rørlegger: S-Rør - Elektro/tele: NTE - Ventilasjon: Bakco - Avfuktningsanlegg: Dantherm AirHandling - Vannrenseanlegg: Pahlen - Automatikk: Isi-Tech - Vannsklie: Norslide - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Beslag-Consult - Ståldører: Daloc Norge - Dører: Jeld-Wen - Kjøkkeninnredning: JKE Design - Heis: KONE

Byggmester Grande har ført opp Trønderhallen rett utenfor Levanger sentrum. Bygget rommer flerbrukshall, svømmeanlegg og treningssenter.

Prosjektleder Trine Hynne i Byggmester Grande forteller at bygget har et areal på 11.000 kvadratmeter og at entreprisekostnaden for Byggmester Grande er 200 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Levanger kommune. Bygget er tegnet av Letnes Arkitektkontor AS og er ført opp i totalentreprise. Byggestart var i september 2009. Alle deler av bygget tas i bruk i mars i år.

Tre hoveddeler
Bygget har tre hoveddeler; en flerbrukshall, et svømmeanlegg og et treningssenter.

Flerbrukshallen er på 2.100 kvadratmeter og rommer to håndballbaner. Den har sportsgulv (taraflex) og kan deles med nedsenkbar skillevegg på midten. I tillegg til en rekke idretter skal hallen brukes til messer, utstillinger og konserter. Hallen har cirka 2.000 tribuneplasser, fordelt på to faste tribuner og på teleskoptribuner.

Svømmeanlegget har tre basseng, et 25 meters øvings- og konkurransebasseng med seks baner, et fire meter dypt stupebasseng der man kan stupe fra en, tre eller fem meter, og et inntil 1,2 meter dypt opplæringsbasseng med lagune. Der er plass til cirka 200 tilskuere i hallen og på en mezzanin etasje i svømmeanlegget.

Treningssenteret ligger i underetasjen og har rom for aerobic, spinning og generell trening. Trønderhallen rommer også garderober, kontorer og møterom.

50 meters dragere
Trine Hynne sier at tomten på Røstad rett utenfor sentrum har leire og fjell i grunnen.

– Vi har sprengt ut 55.000 kubikkmeter faste masser. Hele bygget ligger på pukk.

Flerbrukshallen har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. taket bæres av 50 meter lange limtredragere. – Dragerne ble fraktet i 25 meter lange enheter fra Moelven Massivtre med følgebil om natten. Over dragerne er det et perforert stålplatetak med 35 cm isolasjon. Svømmehallen har bærende vegger av betongelementer og isolert tak båret av DT-elementer. Bassengene er plasstøpt. Fra svømmehallen er det utsikt mot sjøen via en glassfasade på 400 kvadratmeter. Treningssenteret har også en glassfasade. Resten av bygget har brunbeiset trekledning og plater på fasadene.

Det er flis og belegg på gulvene i kontorer, møterom og inngangsparti. I garderobene er det flislagte gulv og malte vegger. Dusjene er flislagte. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Været var meget bra i tiden før bygget ble lukket. Glassfasadene er i aluminium mens vinduene er i tre og beslått med aluminium. Trønderhallen har universell utforming.

Dyktige håndverkere
Bygget har oppvarming med radiatorer og gulvvarme, basert på fjernvarme fra et biobrenselanlegg. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 35 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,2. Ventilasjonsanlegget er balansert og har effektiv varmegjenvinning. Overskuddsvarme fra svømmehallen brukes i gulvet i flerbrukshallen. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. I flerbrukshallen er det belysning med 1200 lux, slik at håndballkamper kan TV-overføres. Glassfasadene har 70-40 glass, det vil si at 70 prosent av lyset og 40 prosent av varmen slipper gjennom. Svømmehallen er trykktestet og har en luftveksling på 0,32 per time (kravet var 0,4). Trine Hynne sier at håndverkerne har gjort en meget god jobb.

– Vi har hatt spesielt fokus på tetthet og festemateriell. På grunn av fukten er det meget viktig å være bevisst på hva som brukes.

Kort byggetid
Hynne sier at den største utfordringen i prosjektet var den knappe byggetiden.

– Den kalde vinteren i fjor var også krevende. Da vi skulle støpt betong var det minus 20 grader Celsius i lang tid. Da aktiviteten var på topp var 60 personer i arbeid på bygget. Totalt har cirka 150 personer utført arbeid på byggeplassen. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. For oss har dette vært et ekstremt lærerikt prosjekt. Vi har fått økt kompetanse på blant annet bygningsfysikk og svømmeanlegg.

Passe inn
Sivilarkitekt Kåre Herstad i Letnes Arkitektkontor AS sier at Trønderhallen ligger på en flott tomt ved sjøen i Levanger. – Utfordringen var å lage et bygg som skulle gli inn i det særegne park- og bygningsmiljøet på Røstad. Hovedgrepet ble å bryte ned store bygningsvolum til flere mindre enheter for å unngå dominans og heller oppnå mer likeverdighet til andre viktige bygninger.

– Det største enkeltvolumet i Trønderhallen er flerbrukshallen. Den er delvis gjemt ved at den er bygd inn i fjellet og gravd ned i grunnen. Lukkede funksjonselementer som flerbrukshallen ligger gjemt mot fjellet. Åpne elementer, som svømmehallen, er plassert ut mot fjorden. Det var også viktig å ta vare på landskapsområdet ved sjøen, samt sørge for god tilkomst til sjøen og at dette utendørsarealet skulle kunne oppleves innenfra i bygget. Det har vi fått til ved bruk av store glassfasader i svømmehallen og i treningssenteret, samt at vi har sørget for god visuell kontakt fra adkomst- og vestibylearealer.

– En utfordring var å få lage et bygg som er fleksibelt i bruk og som kunne håndtere stor aktør- og publikumsflyt. Det var viktig å vektlegge enkle og gode kommunikasjonslinjer for lett å kunne orientere seg og skille ut hovedfunksjonene. Vi ønsket å eksponere de kraftige trekonstruksjonene i flerbrukshallen. Under prosjekteringen var vi spesielt opptatt av å oppnå gode tekniske detaljer forbundet med bygningsfysisk tetthet og korrekt materialbruk i svømmehallens klimasone. Entreprenøren har gjennomført prosjektet på en flott måte med dyktige håndverkere som har vært godt motiverte for å løse disse utfordringene. De aller fleste prosjekterende og håndverkere er fra lokale bedrifter.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter