Nybygg Norsk Tipping

Nybygg Norsk Tipping

Sted: Hamar

Prosjekttype: Nybygg inneholdende kjeller med datahaller, pluss to etasjer med kontorer og kantine

Totalkostnad inkl. mva:
225 millioner kroner

Areal: Ca 5000 kvadratmeter

Byggherre: Norsk Tipping

Byggeledelse: Sjåtil & Fornæss

Hovedentreprenør:
Martin M. Bakken

Arkitekt:
Vølund Arkitekter og Ingeniører

Rådgivere: RIB: Sjåtil & Fornæss - RIV: Aalerud - RIE: IBR el-prosjekt

Tekniske sideentrepriser: Rør: Jørstad - Ventilasjon: GK Norge - Nødstrømsaggregat: YIT - Kjøkken/ kjølerom: Maestro Storkjøkken - Heis: Kone

Underentreprenører og leverandører: Glass og aluminium: Profilteam - Stålarbeider: Armec - Grunnarbeider: Dobloug Entreprenør - Mur- og flisarbeider: Mjøsen Murmesterforretning - Taktekking: Ing. Per Kvernmo - Maler og byggtapetserer: Jac E. Jensen & Sønn - Solskjerming: Hella Solcom - Blikkenslager: Østlandske Blikkenslagerverksted - Lås og beslag: Lås & Sikring - Installasjonsgulv: Sana Bygg - Systeminnredning: Moelven Nordia - Parkett: Parkettpartner - Utvendig og innvendig rekkverk: PKS - Bitrapp glassgård og ramper Ivar Bråthen Mekaniske - Ståldører, branntetting: Firesafe - Kjøkken og garderober: Norema - Tredører: AT Tre

Norsk Tipping kan ikke gamble med datasikkerheten og har derfor investert store summer i et nybygg med kjeller innholdene datahaller som dekker både dagens og fremtidens behov. Over bakkenivå har Norsk Tipping fått nye kontorplasser og en flott kantine.

– Bakgrunnen for nybygget var at vi trengte nye datahaller. Når vi besluttet å legge dette i kjeller bestemte vi oss samtidig for å bygge på to etasjer til. Det var da naturlig å ha en etasje med kontorplasser til de som jobber med dataanlegget og i andre etasje har vi bygget ny kantine, sier Gustav Thorsrud, prosjektleder for Norsk Tipping.

Dublering av teknisk anlegg
Thorsrud opplyser at det tekniske anlegget tilfredsstiller IT-bransjens tier-krav. Det innbærer at det er bygget to identiske anlegg.

– For å øke sikkerheten har vi en hall A og en hall B, så hvis den ene hallen svikter så tar den andre over. Det er blant annet to ulike trafoer fra nettleverandør, to separate nødstrømsaggregat og UPS med batteribackup, forteller Thorsrud. Han understreker at en slik dublering er nødvendig blant annet for å unngå at anlegget som server 4000 kommisjonærer rundt omkring i landet faller ut.

Bare så det er nevnt så er det også bygget et eget teknisk rom som server kontorer og kantine.

Lokal dominans
Det er Hamar-firmaet Vølund Arkitekter og Ingeniører AS som har tegnet Norsk Tippings nybygg og det er lokalentreprenøren Martin M. Bakken som har utført hovedentreprisen i prosjektet. Også rådgivergruppa og de tekniske sideentreprisene er utført av lokale aktører.

Gustav Thorsrud er både fornøyd med jobben som er utført og at de i et litt trått byggemarked har kunnet tilføre aktivitet til lokale aktører. Han understreker samtidig at Norsk Tipping er underlagt regelverket for offentlige anskaffelser. Alle kontraktene er derfor inngått etter offentlige anbudskonkurranser.

Også Martin M. Bakken har i stor grad valgt underentreprenører og leverandører fra lokalmarkedet.

– Dette prosjektet har helt klart generert en del aktivitet for de lokale aktørene. På det meste var vi 120-130 på byggeplass, forteller Lars-Erik Knippa, prosjektleder for Martin M. Bakken. Han legger ikke skjul på at konkurransen om dette prosjektet var tøff og at de måtte spisse pennen for å få det.

– Det har vært et aggressivt marked over lang tid. Vi er veldig fornøyde med at vi fikk denne jobben, sier Knippa.

Bygger om gammel kantine
Martin M. Bakkens hovedentreprisekontrakt har en verdi på 75 millioner kroner eks. mva. og omfatter nybygget på cirka 5000 kvadratmeter og noe ombygging av eksisterende bygningsmasse. Norsk Tippings budsjett for nybygg og ombygging er på 225 millioner kroner inkl. mva.

– I eksisterende bygg blir blant annet gammel kantine bygd om til å huse et opplevelsessenter for besøkende. Vi håper å ha dette på plass i løpet av 2012, forteller Thorsrud.

Glassbygg
Nybygget er knyttet til gammel bygningsmasse med en glassgård. Også resten av nybyggets fasader er i glass.

– Vi holder til i et område med mye boliger og ønsket derfor et bygg som ruver minst mulig i terrenget. Glassfasadene er med på å skape et lett bygg, samtidig som Norsk Tipping ønsker å være åpne og transparente, forklarer Thorsrud.

Lars Erik Knippa legger til at dette er det andre bygget i landet med trelagsglass med fuget løsning. U-verdien skal ligge på 0,69 og kun 17 prosent av sollysvarmen slipper gjennom glassfasadene.

Alunskifertiltak
14.500 kubikkmeter fjell er sprengt ut for å bygge datakjeller og teknisk anlegg i Norsk Tippings nybygg. Lars Erik Knippa forteller at grunnarbeidene i prosjektet har vært omfattende ikke minst fordi Hamar er et av stedene i landet der forekomstene av alunskifer er store.

– Vi har forseglet alunskiferen med asfalt, membran og magerbetong. Vi har også lagt på radonsperre, opplyser Knippa. – Tiltakene i seg selv er ikke så utfordrende, men de må gjøres skikkelig og ikke minst er de kostnadsdrivende, fortsetter prosjektlederen.

Gustav Thorsrud forteller at bygget har en krypkjeller på 1584 kvadratmeter som er et direkte resultat av alunskiferen.

– Vi prosjekterte bygget med krypkjeller fordi vi var litt redde at det kunne bli utfordringer med alunskiferen. Hvis betongdekke ligger rett på skiferen og den begynner å svelle så sprekker gulvet og det kan få virkninger for hele konstruksjonen, fastslår Thorsrud.

Alle tekniske føringer er lagt til krypkjelleren som er bygget med litt ekstra høyde slik at arbeidsforholdene ved senere vedlikeholdsarbeider er akseptable.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter