Isfronten mellom Kina og Norge vokser

Norsk næringsliv melder om en økende isfront mellom Norge og Kina. Ferske varer blir satt i karantene, og visum og lisenser blir vanskeligere å få.

Kina er en av Norges viktigste handelspartnere, men etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo har klimaet mellom de to landene blitt vanskeligere. Politisk ble det umiddelbart iskaldt, men nå melder også næringslivet om økende utfordringer, skriver Aftenposten.

Konsernsjef Henning B. Beltestad i fiskeprodusenten Lerøy sier til avisen at de ofte opplever at de ikke får inn varene slik de har pleid, men at fisken settes i karantene over lang tid.

Advokatfirmaet Wikborg Rein bistår av mange norske selskaper som handler med Kina. Senioradvokat og leder for Kina-desken i Wikborg Rein, Lars Berge Andersen, sier det dukker opp nye problemer.

– Det er en isfront der ute mellom Kina og Norge. Vi ser at det har begynt å gi leie effekter for næringslivet. Det er blitt veldig mye mer problematisk å være norsk i Kina, sier han.

Han mener det er naivt å tro at isfronten vil blåse over av seg selv.

– Det må tas noen grep, og regjeringen bør sette seg sammen med næringslivet som er i Kina og se hvordan man kan smelte isfronten.

Leder Marit Warncke i Bergen næringsråd mener at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) må ta initiativ til en ny dialog med Kina.

– Jeg har inntrykk av at alle sitter og venter på at dette skal gå over av seg selv. Men jeg er redd det vi ser nå, bare er starten. Norske myndigheter må jobbe aktivt og få til en ny dialog med Kina, sier hun.

I forrige uke ble det kjent at Det Norske Veritas har mistet to viktige lisenser i Kina. Også andre aktører melder at lisenser og kontakt med myndighetene blir vanskeligere.