Lavere ledighet

Ledigheten gikk ned med 1000 personer i februar, justert for normale sesongvariasjoner, og innen byggenæringen har den gått ned ti prosent det siste året.

77 400 personer er registrert som helt ledige hos NAV. Dette er 1 400, eller 2 prosent, færre enn for ett år siden.

– For tredje måned på rad ser vi at ledigheten faller. Yrkesgrupper som hadde størst økning i ledigheten under finanskrisen har nå sterkest nedgang. Vi ser nå at bedringen i norsk økonomi har ført til økt etterspørsel etter arbeidskraft, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Antallet helt ledige utgjør nå 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Færre nye ledige
Siden i fjor høst har det vært en klar nedgang i antall nye personer som melder seg helt arbeidsledige hos NAV. På ett år har antall ledige som har søkt jobb i mindre enn fire uker gått ned med syv prosent, mens det blir flere som har gått ledig i mer enn ett og et halvt år. – Mange av de som ble ledige etter finanskrisen har fortsatt problemer med å komme seg i arbeid, sier Lystad.

Økt behov for ingeniører og ikt-personell
Sammenlignet med februar i fjor lyses det ut langt flere stillinger innen ingeniør- og ikt-fag, bygge- og anleggsyrker og industriyrkene og færre innen kontorarbeid og butikk- og salgsarbeid. Totalt sett ble det lyst ut omtrent like mange stillinger i februar sammenlignet med samme måned i fjor.

Færre ledige innen bygg og anlegg og industrien
Ledigheten har gått mest ned innen bygge- og anleggsyrker og industriarbeid, hvor ledigheten har falt med ti prosent på ett år. Også ingeniør- og ikt-fag og meglere og konsulenter har hatt et klart fall i ledigheten, med en nedgang på henholdsvis ni og syv prosent. Innen yrkesgrupper som er vanlig i offentlig sektor, har ledigheten økt det siste året. Ledigheten er imidlertid fortsatt lav innen flere av disse yrkesgruppene.

Færre menn – flere kvinner
Det siste året har ledigheten falt med syv prosent for menn, mens den har økt med ni prosent for kvinner. Dette skyldes i stor grad at ledigheten nå faller i mannsdominerte yrker som bygge- og anleggsyrkene og industriarbeid, mens den øker i kvinnedominerte yrker i offentlig sektor.

Mest ned i Finnmark og Nord-Trøndelag
Arbeidsledigheten har holdt seg stabil i de fleste fylkene det siste året, men fire fylker har imidlertid hatt en klar nedgang i ledigheten siden februar i fjor. I Finnmark og Nord-Trøndelag har ledigheten gått ned med 14 prosent, i Rogaland med 13 prosent og i Vest-Agder med åtte prosent. I Nordland har ledigheten økt med 7 prosent det siste året.

Lavest ledighet er det i Sogn og Fjordane med 2,3 prosent og Rogaland med 2,4 prosent. Høyest ledighet er det i Østfold med 3,8 prosent, Oslo med 3,7 prosent og Aust-Agder med 3,7 prosent.