Skusler vi bort oljeformuen?

Den amerikanske økonomiprofessoren Michael Hudson er svært skeptisk til hvordan Norge bruker penger gjennom investeringene til Oljefondet. Han mener at i stedet for å sette pengene i det som kan bli svært så usikre aksjer og eiendomsinvesteringer i utlandet, er det mye bedre å bruke pengene her i landet eller for å sikre landet håndfaste ressurser. Vi er enig med professoren.

Han mener at Norge kan tape halvparten av oljeformuen sin over natten. Men det å hevde slikt er selvsagt ikke stuerent i forhold til det som de rådende økonomene her i landet hevder.

Hudson mener at investeringene i aksjemarkeder i USA og Europa kan setter store deler av oljeformuen på spill.

Som mange i byggenæringen i Norge, mener Hudson at man skal bruke langt mer penger på infrastruktur og kunnskap. Han stiller seg uforstående til at norske myndigheter lar kineserne overta de enorme ressursene og den kompetansen som Elkem sitter på. Hudson mener Norge har mye å lære av de strategiske oppkjøpene Kina gjør.

Kina investerer i dag enormt bl a på råvarer og andre naturressurser mange steder i verden så som i Afrika – og nå altså i Norge.

Om verdens finansmarkeder ville kollapse, vil veiene, jernbanene, havnene, skolene, universitetene og all annen infrastruktur ligge der. Har vi kontroll over naturressursene i tillegg, kan vi også ha et liv etter oljen. De renteinntektene som de styrende menn snakker så mye om, kan være en saga blott når vi virkelig trenger dem.

Legg ikke lokk på denne debatten.