Uaktuelt med anbud på brannslokking

Oslo Frp vil trolig gå til valg på å konkurranseutsette de fleste av brannvesenets oppgaver. Venstre kaller forslaget et «rop i skogen».

Holstad legger i helgen fram forslaget til prinsipprogram på årsmøtet til Oslo Frp. De mener brannslokking kan utføres like godt av private selskaper og vil spare penger på å konkurranseutsette alt unntatt enkelte kontroll- og godkjenningsoppgaver i brannvesenet, skriver Dagsavisen.

– Falken kan være like gode til å kjøre bil, holde slange, utføre redningsoppdrag og drive en brannstasjon. Brannvesenet skal ikke være en hellig ku, sier Holstad. Han peker på folks skepsis til konkurranseutsetting av radiodrift og mener den har blitt tilbakevist etter at NRK mistet monopolet.

Forslaget faller ikke i god jord hos Venstre.

– Forslaget er uaktuelt og uklokt og vil aldri få flertall i bystyret i Oslo, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og partiets gruppeleder i bystyret. Han kaller det et «rop i skogen».

Oslo brann- og redningsetat har i dag 410 ansatte. Fagforbundet, som representerer mange av dem, reagerer sterkt på Frps forslag.

– Fungert i Danmark
Holstad viser til vellykket konkurranseutsetting av brannoppgaver i Danmark, men nestleder Geir Mosti i Fagforbundet hevder at alle rapporter derfra viser at ordningen verken har vært bra eller lønnsom.

– Brann- og redningsetaten har et veldig stort samfunns- og beredskapsansvar. Men det ønsker ikke Frp å ha styring over lenger. Det bør gi folk en vekker. De sier jo at de som arbeidsgiver ikke klarer å drive brannvesenet selv, sier han til avisa.

Han får støtte av Elvestuen.

– Brannslokking er en kommunal oppgave, og det handler om å passe på at at det blir likt tilbud til alle, sier han.

Frp vil også flytte utgiften til brannutrykninger fra skattebetalerne til forsikringsselskapene, slik at de som ikke har brannforsikring, må betale for slukkingen selv. Partiet har også flere ganger på 80- og 90-tallet foreslått lignende tiltak.

Innvandringsstans
Fredag meldte partiet at de vil rive boligblokker i Groruddalen og heller bygge småhus for å gjøre området attraktivt for etniske nordmenn. Holstad understreket at de ikke ville tvangsflytte noen, men forslaget møtte allikevel sterk motbør.

Ifølge Dagsavisen vil programkomiteen også foreslå hijabforbud i barnehage og grunnskole og avskaffing av morsmålsundervisning for fremmedspråklige når fylkeslaget skal behandle kommunevalgprogrammet i helgen.

Komiteen mener også at Oslo bør si nei til å bosette flere flyktninger og asylsøkere inntil de kommunen har tatt imot, er integrert.