Ny generasjons sentralnett

Statnett er i gang med å bygge neste generasjons sentralnett. Dette vil bedre forsyningssikkerheten og øke kapasiteten i nettet, slik at det legges til rette for mer klimavennlig løsninger og økt verdiskapning for brukerne av kraftnettet. Et viktig tiltak på veien er å øke spenningen i nettet fra 300 til 420 kV (spenningsoppgradering).

 

Spenningsoppgradering gjennomføres ved å bygge om eksisterende 300 kV ledninger og stasjoner, og ved å erstatte gamle og svake ledninger med nye. På denne måten kan vi øke kapasiteten på hver enkelt ledning, uten å ta i bruk nye traseer. Statnett ser på spenningsoppgradering som en teknisk god og miljøvennlig løsning, ved at vi fornyer nettet, øker kapasiteten og reduserer tapene, med svært små inngrep i naturen. Alternativet til spenningsoppgradering er å bygge flere nye kraftledninger i nye traseer. 

Som et ledd i denne utviklingen søker Statnett om konsesjon for å modernisere og oppgradere den ene av de to 300 kV ledningene på strekningen Saurdal – Liastøl for 420 kV spenning. Denne ledningen skal kobles til den nye 300 (420) kV ledningen Sauda – Liastøl, slik at den kan settes i drift som Sauda – Saurdal, i første omgang på 300 kV og senere på 420 kV. Ledningen, som er planlagt ferdigstilt sommeren 2011, vil øke overføringskapasiteten mellom Vestlandet (Sauda) og Ulla – Førre (Saurdal og Kvilldal). 

De viktigste nyttevirkningene av en spenningsoppgradering på strekningen Saurdal – Liastøl, kan oppsummeres slik:

•Tilrettelegger for utbygging av mer fornybar kraft i Sørvest-Norge, og håndtering av et økende kraftoverskudd, noe som også vil bidra til å oppfylle Norges forpliktelser i klimasammenheng.

•Tilrettelegger for etablering av flere likestrømsforbindelser til kontinentet.

•Bedrer driftsituasjonen i sentralnettet under vedlikehold og ved langvarige ombygginger av andre ledninger på Sør-Vestlandet.

•Et skritt videre på veien mot omlegging til mer rasjonell kraftoverføring på 420 kV, og dermed økt overføringskapasiteten i bestående traseer.