Ingen endringer i bensinavgiften

Høye oljepriser fører til økte drivstoffpriser, men finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil ikke gjøre noe med avgiftene for å få prisen ned.

I den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag kom han med klar tale i sitt svar til Ulf Leirstein (Frp).

– Vi har ingen planer om å redusere avgiftene på drivstoff som følge av at staten får høyere inntekter på grunn av høy oljepris.

Johnsen gjorde det klart at økte inntekter til staten ikke vil føre til endringer i den økonomiske politikken i det hele tatt. Regjeringen vil holde seg til handlingsregelen for bruken av oljepengene.

Han sa også at regjeringen er midt i arbeidet med en helhetlig gjennomgang av drivstoffavgiftene. Konklusjonene kan få betydning for det som vil bli foreslått i budsjettet for 2012.

Leirstein viste til at bensinprisen kan bli 15 kroner per liter om kort tid og at dette, sammen med høye strømpriser, betyr mye for folks økonomi. Han mener det er et paradoks at vanlige folk skal betale for at Norge får økte oljeinntekter.

Johnsen hevdet at slike sammenligninger er mer sammensatte enn det Frp gir uttrykk for. Han sa at norske husholdninger bruker mindre andel av inntektene til strøm og brensel i 2009 enn i 1990.

– Den relative belastningen er mindre enn det Leirstein gir uttrykk for, konkluderte statsråden.