Vestgrensa studentby

Vestgrensa studentby

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
73 millioner kroner

Bruttoareal: 5.200 kvm

Byggherre:
Studentsamskipnaden i Oslo

Totalentreprenør: Skanska Norge

Prosjekt-/byggeledelse:
Sohlberg & Toftenes

Arkitekt:
Petter Bogen Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Ing Seim & Hultgreen - RIV: Hjellnes Consult - RIE: RIE Consult - RIA: Brekke & Strand akustikk - RIG: Albert Ølnes - RIBr: NEAS Brannconsult - KPR Brann: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Tor Lunde - Betongelementer: Con-Form Oslo - Dekkestøp: Vinstra Sementpuss - Fuging: T. W. Fugeservice - Bærestål: Rosmek - Kjerneboring: Mimax Asfalt & Betong - Taktekking: Icopal Tak Øst - Glassfasader og aludører: Profilteam - Vinduer: NorDan - Blikkenslager: Blikk & Montasje - Metallarbeider/rekkverk: Torsnes Industriservice - Systemhimlinger: Asker Innredning - Maler: Edvardsson Entreprenør - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Flisarbeid: Norcan Flis & Våtromsservice - Mur/puss: Murermestrene Fjeldheim & Knudsen - Baderomskabiner: Parmarine - Rørlegger: Sverre Hollie - Elektro: Lys og Varme - Ventilasjon: K bygg - Fjernvarme: Infratek Entreprenør - Branntetting: Thermax - Lås og beslag: Trio Ving - Tredører: Dooria Norge Prosjekt - Hvitevarer: BSH Husholdningsapparater - Nettingboder: Team Bygg - Kjøkken: Norema - Heis: Otis - Utomhus: Tranby - Avfallsbrønner: BM Prosjekt - Peling: Entreprenørservice

17. januar i år flyttet studentene inn i Vestgrensa II. Bygget er det siste som skulle opp på tomten og rommer 200 studenter fordelt på 162 boenheter.

Vestgrensa II ligger i Vestgrensa studentby i Trimveien på Ullevål. Bygget er tegnet av Petter Bogen Arkitekt-kontor AS og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge AS. Det har seks etasjer over bakken og en delvis under. Samlet areal (BRA) er 5.200 kvm. Skanskas entreprisekostnad er 73 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Studentsamskipnaden i Oslo. Byggestart var 1. september 2009. bygget stod ferdig 23. desember 2010, innen tidsplan og budsjett.

H-form
Prosjektleder Per Chr. Andresen i Skanska forteller at hyblene er fra 15 til 20 kvadratmeter.

– Alle hyblene har egne bad med vaskemaskin, kabel-TV og bredbånd. Fire studenter deler felleskjøkken. Seks av hyblene i Vestgrensa II har universell utforming og er primært beregnet for bevegelseshemmede studenter.

Driftsleder Håvard Haugen i Skanska sier at tomten skråner svakt nedover mot sørvest. – Bygget står på en betongsåle som hviler på betongpeler og noen stålkjernepeler til fast fjell. De lengste pelene er 30 meter.

Sett ovenfra er bygget formet som en H. Bærende konstruksjon består av plattendekker, plasstøpte veggskiver og noe stål i gavlfasader. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene har teglforblending og innslag av båndtekket sink. Innvendig er det gips og stålstender, belegg på gulv, systemhimlinger i fellesareal og faste himlinger i hyblene. Badene er levert som baderomskabiner. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er inntrukne og har beslag av aluminium. Teglfasaden er tilnærmet vedlikeholdsfri.

0,58 luftvekslinger
Hyblene har oppvarming med radiatorer basert på fjernvarme. På badene er det elektrisk gulvvarme. Det er 20 cm isolasjon i veggene samt fem cm bak teglsteinen. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering. Andresen sier at det under oppføringen har vært mye fokus på tett fasade.

– Trykktesting viste en luftveksling på 0,58 per time, mens kravet for lavenergihus er 1,5 luftvekslinger per time.

Nyttig erfaring
Ifølge Andresen var de største utfordringene i prosjektet kort byggetid og en tøff vinter med mye snø og kulde i fjor. Haugen legger til at boenhetene er små, noe som krevde mye arbeid på trange områder.

50 personer arbeidet på bygget da aktiviteten var på topp. Arbeidene skjedde uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 93 prosent. Andresen sier at prosjektet har gitt nyttig kompetanse i å bygge robuste studenthybler og i å bygge tette bygg.

– Vi er fornøyd med bygget og har bare fått positive tilbakemeldinger fra byggherren.

Sivilarkitekt Petter Bogen i Petter Bogen Arkitektkontor sier at ideen var å tegne og føre opp et hybelbygg som utnyttet tomten maksimalt.

– Det ville ikke vært regningsvarende å føre opp et lavere bygg med færre hybler. Det var viktig å skape et bygg som er en del av en helhet på tomten. Derfor har bygget fått de samme karakteristiske gavlene som nabobygget. Bygget er plassert slik at det er med på å ramme inn atkomsten til idrettsanlegget i studentbyen.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter