Fikk startlån - får ikke jobbe

En rekke familier uten lovlig opphold har fått startlån gjennom Stavanger kommune. Etter Skatteetatens innskjerping får de ikke lenger lov til å jobbe.

 

Kommunen har ikke oversikt over hvor mange flyktninger som er etablert med hus og familie i Stavanger-regionen, som nå er fratatt skattekortet og dermed ikke kan betjene startlånet, skriver Stavanger Aftenblad.

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) og levekårsleder Per A. Thorbjørnsen (V) i Stavanger mener staten nå kaster en sosial katastrofe i fanget på kommunen.

– Regjeringen må på banen og ordne opp. Det er norske myndigheters ansvar at det bare i vårt distrikt bor mange hundre mennesker som ikke har lovlig opphold, men som likevel har fått arbeide og betale skatt i årevis. De får ikke de rettighetene de har krav på som skattebetalere, sier Thorbjørnsen.

Fagetaten i kommunen avviser overfor avisa at det er mulig å få startlån uten å oppgi fullt fødsels- og personnummer, noe de papirløse flyktningene ikke har. Men Tysdal Moe sier hun selv har sett noen av lånetilsagnene og papirene flyktningene bruker til å dokumentere opphold og inntekt.

– Det er ikke på noen måte gitt at dette er mennesker som ikke har lovlig opphold, sier varaordføreren.

Fra årsskiftet innskjerpet Skatteetaten rutinene for papirløse innvandrere, som tidligere har fått tilsendt skattekort. I Oslo tilbrakte rundt 50 etiopiere natten i Oslo Domkirke som protest mot at myndighetene har fratatt dem arbeidstillatelse og skattekort. Flere av dem sultestreiker.