Stort kvikkleireområde stabiliseres

Stabiliteringsarbeidet i kvikkleireområdet på Høgset på Nordmøre startet denne uka. I norsk målestokk er dette et omfattende stabiliseringsarbeid som ikke vil være ferdig før over sommerferien.

- Store deler av dyrkamarka mellom tunnelinnslaget for Høgsettunnelen og Gjemnessundbrua er kvikkleireområde og skal stabiliseres, sier prosjektleder for StorKrifast Per Bjørn Gjelsten.

Han forteller videre at dette gjøres ved to tiltak; Stabilisering med kalk- og sementpeling, i tillegg til at deler av Høgsetbekken legges i rør gjennom det kritiske området.

Kalk- og sementpeling

Kalk- og sementpeling foregår ved at vi borer ned til fast grunn. Her tilføres en blanding av kalk og sement, som ”vispes” inn i leirmassene samtidig som boret dras opp igjen. Kalk-og sementpelene etableres i ett ribbesystem som dimensjoneres i henhold til de ulike belastninger området skal påkjennes med når vegen bygges.

Hovedentreprenøren er A/F Betonmast Anlegg-Mika ANS. De har leid inn entreprenør LCM for å utføre arbeidet. Denne entreprenøren er svensk og har spesialisert seg på denne typen arbeid.

Til sammen skal det bores hele 125 000 meter med peler, som igjen skal tilføres bortimot 4000 tonn kalk og sement.

For å følge med på utviklingen av poretrykket i grunnen, har vi etablert 10 piezometer i kvikkleireområdet. Disse skal leses av inntil to ganger i døgnet.

Dersom poretrykket stiger ut over gitte grenseverdier kan arbeidet i perioder bli innstilt i påvente av at poretrykket går tilbake til akseptable verdier.

Omlegging av kryssområdet

For å komme til med kalk- og sementpelinga i kryssområdet på Høgset må E39 og fylkesveg 279 midlertidig legges om.

Arbeidet med omkjøringsvegene pågår for fullt, og vi forventer at omlegginga skjer rundt 20. februar.

De spesielle grunnforholdene i området krever at alt arbeid med å tilrettelegge for kalk- og sementstabilisering må gjennomtenkes grundig og utføres med forsiktighet.

Flere bilder på vegvesen.no:

http://www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Media/Siste+nyheter/Vis?key=196453