- Sjøkabel kan skade unik natur

Sjøkabel i Hardangerfjorden kan være en like stor trussel mot naturmangfoldet som kraftlinjer, mener forskningssjef Inga Bruteig ved Norsk institutt for naturforskning (Nina).

– Vi har lang tradisjon for å putte ting vi ikke vil vite av på sjøen. Men sjøkabler vil i likhet med kraftlinjer utgjøre et naturinngrep. Og kablene vil påvirke økosystem som hittil har vært helt urørte, sier Bruteig til Klassekampen.

Sjøkabel er en løsning som både vil være dyrere og mer tidkrevende å bygge enn kraftlinje. Men ifølge Nina vil også kabling medføre betydelige naturinngrep, og unike økosystemer på bunnen av Hardangerfjorden kan bli påført skader.

– Et inngrep du ikke ser er ikke mindre skadelig enn et stygt inngrep. Det har vært veldig underkommunisert at også sjøkabler vil utgjøre et betydelig naturinngrep, sier Bruteig.

Hun understreker at bygging av sjøkabel neppe vil utgjøre noen direkte trussel mot en enkel tart.

– Et slikt inngrep vil ikke være kritisk, eller nødvendigvis true det biologiske mangfoldet direkte, men vi mister den urørte naturen. Og vi kjenner heller ikke de fulle og hele konsekvensene av å gjøre et slikt inngrep, sier hun. (©NTB)