- Gravemaskiner slipper ut mer CO2 enn fly

Anleggsmaskiner, fritidsbåter, traktorer og gressklippere slipper ut mer CO2 enn fly, ifølge en utredningsrapport fra luftfartsorganisasjonen Avinor.

Avinor forsøker med rapporten å bedre ryktet flytrafikken har fått som klimaversting.

Rapporten ble lagt fram tidligere denne uken. Sjølander sa da til NTB at det er ventet stor økning i flytrafikken i årene framover.

Han er imidlertid opptatt av å vise at også andre sektorer slipper ut CO2.

– Den desidert største utslippskilden er veitrafikk. Det er det ingen uenighet om. Men flere andre transportsektorer har også klart større utslipp enn luftfarten, uten at det vekker særlig interesse. Dette viser vår utredningsrapport på grunnlag av offisiell norsk statistikk, sier konserndirektør for strategi og utvikling i Avinor, Jon Sjølander, til Klassekampen.

Skipsfart og fiskeriflåten har større utslipp av klimagasser enn innenlandsk sivil luftfart. Sjølander viser dessuten til fellesbetegnelsen «annen mobil forbrenning», som samlet har mer enn dobbelt så store utslipp som innenlandsk flytrafikk. Denne gruppen omfatter anleggsmaskiner, traktorer, fritidsbåter, snøskutere, gressklippere og motorsager.

– Transportetatene har ikke analysert tiltak for å redusere utslippene fra disse mobile kildene, heter det i Avinors rapport.