Olje i 100 veide opp for uro i Egypt

Oslo Børs reagerte mandag negativt på uroen i Egypt, men ble løftet av en oljepris som passerte 100 dollar fatet for første gang siden 2008. Hovedindeksen endte i praksis uendret på 430,24 poeng.

Frem til klokken 10 gikk det bratt nedover, men ikke veldig langt, før utviklingen snudde i positiv retning. Mandag ettermiddag kom meldingen mange analytikere har spådd, men ikke kunnet tidfeste: For første gang siden oktober 2008 ble nordsjøolje omsatt for mer enn 100 dollar fatet.

Uroen i Egypt bidro til den negative starten på dagen, men har samtidig vært med på å drive oljeprisen oppover. Både frykten for at Suez-kanalen kan bli stengt og føre til kostbare omveier for oljetransporten, og for at konflikten skal spre seg til store oljeprodusenter i regionen, skaper press på oljeprisen, forklarte oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NRK.

Det var likevel ikke nok til å holde Statoil-aksjen i pluss. Den endte i stedet med 0,2 prosents nedgang. Betydelig verre gikk det for tankredereiet Frontline. Med et kursfall på hele 6 prosent, er de taperen blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs mandag.

Også Orkla (-1,8 prosent) og Royal Caribbean (-2,5 prosent) endte dagen i rødt, mens DnB NOR gikk opp 2,3 prosent.

Veidekke som falt i forrige uke på grunn av asfaltskandalen, steg med 3,83 prosent.

Meglerhuset DnB Nor Markets skriver i sin ukentlige vurdering av markedet at Veidekke-aksjen er en av de beste investeringsalternativene akkurat nå.

– Veidekke har falt nesten 10 prosent på nyhet om at selskapet etterforskes i forbindelse med mulig kartellvirksomhet. Vi tror kursreaksjonen er overdreven, og ser en kjøpsanledning, skriver DnB NOR Markets.

Telenor startet dagen med et fall, men endte 1,3 prosent i pluss. Selskapet varslet mandag at de går til voldgiftssak for å få stoppet VimpelComs oppkjøp av Wind Telecom. Et kjøp vil vanne ut Telenors eierandel i VimpelCom. (©NTB)