Store forventninger til ny norsk BIM-standard

- Rådgiverbransjen har i lengre tid investert mye i kompetanseheving, organisasjonsutvikling og teknikk uten å virkelig få ut synergien av BIM. En god standard for BIM-biblioteker vil være forløsende og en sterk bidragsyter for samspill og dataflyt, uttaler John Matland fra Rambøll som er nyvalgt leder for en komité som skal utarbeide en ny Norsk Standard for BIM objektbibliotek.

Matland representerer også en egen gruppe blant de seks store rådgivende ingeniørselskapene, Samarbeidsgruppen–BIM, som består av Sweco, Norconsult, Multiconsult, Rambøll, Asplan Viak og Cowi.

Den nye komiteen er bredt sammensatt med bl.a. Mads Lohne fra Statsbygg som representerer byggherrene.

- Statsbygg, som offentlig byggherre, satser på bruk av åpen BIM, forteller Mads Lohne. Dette gjør vi blant annet for å få entydige beskrivelser av våre byggeprosjekter, fra tidlig prosjektering til ferdig bygg og FDV-fase. Dette trenger vi for å kvalitetssikre våre leveranser. En standard for BIM objektbibliotek vil blant annet kunne gi oss en bedre informasjonsflyt i en tverrfaglig plan- og designfase. Dette vil også gi oss et bedre grunnlag for kvalitetssikring gjennom programuavhengige analyser og kalkyler samt bedre informasjonsflyt fra prosjektering til produksjon og anskaffelse.

Bedre forretningsprosesser i entreprenørbransjen
EBA som i komiteen er representert ved Janne Aas Jacobsen fra Frost Forretningsutvikling, uttaler at de jobber aktivt med å ta i bruk BIM som verktøy for bedre forretningsprosesser i entreprenørbransjen. EBA har vært pådriver for at det etableres en Norsk Standard for objektbibliotek, fordi det vil bidra til mer effektiv digital samhandling med de andre leddene i verdikjeden. EBA mener det er positivt at Standard Norge nå oppretter en komité for å ta frem en slik standard. Organisasjonen vil bidra sterkt i arbeidet for å sikre at dette blir en standard som løser reelle problemstillinger i byggeprosessen.

Etterlengtet blant arkitektene
Kjell Ivar Bakkmoen fra CF Møller som representerer arkitektene i komiteen, sier at dette er en standard som bransjen virkelig trenger og som han personlig har ivret for siden midten av 1990-tallet.

- Bibliotekene som følger med CAD-verktøyene i dag, er ikke av god nok kvalitet, og biblioteker fra de ulike leverandørene snakker heller ikke sammen. Konsekvensen har vært at alle har måttet lage sine egne biblioteker, sier Bakkemoen.

Viktig med tverrfaglig tilnærming
Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene peker på viktigheten av en tverrfaglig tilnærming når man skal bygge opp bibliotekene. Steen Sunesen fra buildingSMART Norge er på sin side opptatt av at standarden må ha et langsiktig perspektiv og støtte alle deler av verdikjeden i byggenæringen.

Norsk Teknologi representerer de tekniske fagene i komiteen, og dessuten er flere av de store leverandørene av tegneverktøy i Norge representert, som CAD-Q, Nestor, DDS, Graphisoft og Focus Software. Sistnevnte er i tillegg til Catenda, Norconsult, Bygganalyse og Holte Byggsafe alle BIM programvareeverandører og innholdsleverandører til ulike bransjebiblioteker.

- Vi er veldig fornøyde med den brede sammensetningen av komiteen og den store interessen det har vært for å bidra. Vi har fra Standard Norge sin side store forventninger til resultatene fra komiteens arbeid på nasjonalt nivå. I tillegg er det stor interesse internasjonalt for den standardiseringsjobben vi nå er i gang med, uttaler Jacob Mehus, markedssjef i Standard Norge.