Større takhøyde på Slottet

3.000 kvadratmeter presenning blir 18. mai spent et par meter over taket på Slottet. 113 millioner kroner og halvannet år senere skal taket være ferdig rehabilitert.

resenningen blir spent over taket for å beskytte mot vær og vind mens arbeidet pågår. Den skal holdes på plass av åtte 24 meter høye stålsøyler som blir festet i bakken utenfor veggene. Ved midtpartiet over Slottsbalkongen blir stålsøylene 30 meter høye på grunn av gavlen på fasaden.

Slottsfasaden blir likevel synlig i hele byggeperioden, og Aftenposten spår at presenningen kanskje blir en attraksjon.

Det er satt av 112,7 millioner kroner over statsbudsjettet til takprosjektet.

– Beregningene holder. Det er gjort grundige analyser og grundige forberedelser til dette prosjektet, sier slottsforvalter Ragnar Osnes til Aftenposten.

Taket ble tekket om på 1950-tallet og deretter lappet på i 1990-årene. De gamle kobberplatene skal etter 18. mai i år fjernes. Taket på 3.000 kvadratmeter blir tekket med nye kobberplater. Takbord skal skiftes ut, og taket skal få luftig og energibesparende isolasjon.

Når rehabiliteringen på Slottet er kommet i mål, vil det årlige energiforbruket bli redusert med cirka 300.000 kWh i året, noe som tilsvarer strømforbruket til 15 eneboliger i løpet av ett år.

Taket på Slottet har omfattende råte- og fuktskader, delvis på grunn av oppvarming i loftsetasjen. Utvendig er det også store skader. Smeltet snø og is renner inn gjennom utette deler i den gamle kobbertekkingen.