Ønske om et "mineral-Statoil" på land

Det finnes ingen tunge norske aktører som er rede til å gå inn i en kommende norsk gruveindustri. Dermed lanseres tanken om et Statoil på land.

Både direktøren for Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) og sjefen for det som kan bli et nytt kobbereventyr i Finnmark etterlyser et profesjonelt mineralselskap i Norge med finansielle muskler.

– Jeg skulle ønsket meg en tung norsk aktør som er på banen. La oss håpe det er et klima for et Statoil på land, sier NGU-direktør Morten Smelror til NTB.

Han opplever at det bare er etablerte utenlandske aktører som viser stor interesse for kartleggingen av mineralressurser i Nord-Norge. NGU fikk nylig 100 millioner kroner til geofysiske undersøkelser i nord de kommende fire årene.

Kapitaljakt

Smelror får følge av administrerende direktør Øystein Rushfeldt i gruveselskapet Nussir. I løpet av året avgjør Nussir om de starter utvinning av kobber i Repparfjord i Finnmark. Selskapet vet at det er kobber for 20 milliarder kroner i fjellet, men tror det er malm i området for 100-500 milliarder kroner.

Nussir-sjefen sier de har vært på kapitaljakt i Norge og i utlandet, men at det nå ser ut som om hoveddelen av eierskapet til Nussir er i ferd med å bikke over på utenlandske hender.

– Det er vi bekvemme med. Men vi har jobbet iherdig over hele Norge, og har en opplevelse av at Norge ikke er moden for å gå inn i denne type prosjekter, sier Rushfeldt.

Lokomotiv

Etter det NTB kjenner til har riktignok selskapet avslått et tilbud fra en gruppe nordnorske aktører som ville være med på kapitalutvidelsen i selskapet. Men gruvesjefens ønske er et tungt norsk lokomotiv slik Statoil var for oljebransjen under utbyggingen av norsk sokkel.

– Å få på plass en større aktør etter Statoil-modellen vil bety at vi kan få en annen type effekter av å utnytte denne type naturressurser. Da tenker jeg spesielt på effekter på leverandørindustri, forskning, utvikling, utdanning og annen lokal og regional aktivitet. De eksemplene har vi fra olje- og gassaktiviteten, sier Rushfeldt.

Diskuteres

Ideen om et «mineral-Statoil» ligger på bordet når regjeringens ekspertutvalg for nordområdene skal møtes i Alta 16. februar. Ekspertutvalget er oppnevnt for å gi råd til regjeringen i nordområdestrategien.

– Vi vet at det er vanskelig å finansiere opp store mineralprosjekter. I Sør-Varanger skjedde det via utenlandsk kapital. Vi ser muligheter for en oppblomstring som kan gi opptil 1.100 arbeidsplasser bare i Finnmark. Men investorene er kanskje ikke klare for dette. Det er en besnærende tanke å kunne dytte litt i et marked som kanskje ikke fungerer. Hvordan man skal gjøre det, har ikke jeg noen tanker om nå. Det får vi ta oss tid til å diskutere i Alta, sier nestleder i utvalget, Marit Helene Pedersen, til NTB.

Debatt

Til daglig er hun regiondirektør for NHO i Finnmark. Under Arctic Frontiers- konferansen i Tromsø sist uke møtte statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet Nussir-sjefen for å diskutere blant annet finansiering av gruvedrift. Lahnstein er foreløpig avventende til Statoil-ideen.

– Jeg hilser denne typen initiativ velkommen fordi det er godt å ha en debatt. Regjeringens målsetting er å sørge for arbeidsplasser og verdiskapning. Vi har valgt ulike modeller på ulike områder for å løse det. Hvordan vi skal gjøre det for mineralnæringen, får vi ha en god og grundig diskusjon om, sier Lahnstein til NTB.