Forskningen kan få 710 mill. kroner mindre

Dårligere avkastning kan tvinge Forskningsfondet til å kutte tilskuddene til forskning med opptil 710 millioner kroner de nærmeste tre årene.

Årsaken er at fondets statsobligasjoner skal fornyes i 2012, og renten på slike obligasjoner er nå nede i 3,68 prosent, noe som er nesten halvparten så mye som da statsobligasjonene ble kjøpt inn i 2002, skriver Klassekampen.

Dermed vil fondet, som er forskningens svar på oljefondet, få flere hundre millioner kroner mindre å rutte med til investering i forskning.

Kunnskapsdepartementet har regnet seg fram til at fondet vil få 130 millioner kroner mindre å rutte med i 2012, 310 millioner i 2013 og 270 millioner kroner i 2014.

– Dette er faktisk en uholdbar situasjon. Kutt på tresifrede millionbeløp hvert år vil ramme de mest prioriterte forskningsområdene i Norge, som klimaforskning, energiforskning og materialforskning, sier direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.

Forskningsminister Tora Aasland (SV) sier at hun er i dialog med Finansdepartementet med tanke på å få en løsning over statsbudsjettet.

Rentene fra Forskningsfondet går blant annet til Senter for fremragende forskning og til tunge forskningsprogrammer på universiteter og høyskoler. (©NTB)