Mener staten kan ha brutt instruks i Hardanger

Gruppa Bevar Hardanger mener at staten kan ha brutt sin egen instruks når det ikke ble utredet alternativer til kraftlinjene i Hardanger.

Det er energirådgiver Svein Roar Brundborg, som har skrevet rapporten om alternativer til kraftmaster i Hardanger som ble lagt fram fredag, som kritiserer konsesjonsarbeidet i staten, skriver Nationen.

– Forvaltningen har en instruks for hvordan de skal vurdere større investeringsbeslutninger og tiltak i offentlig regi. Instruksen er svært tydelig på at alternativ skal vurderes. I tillegg skal det også vurderes om økonomiske og administrative tiltak kan løse problemet, sier Brundborg.

Jussekspert Nikolai Winge, stipendiat ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, er ikke overbevist om at dette er et opplagt brudd på instruksen.

– Instrukser er juridisk bindende for underliggende organ, men har avgrenset juridisk gyldighet ved brudd hvis overordnede organ aksepterer det, sier Winge.

Han mener det ikke er vanlig å bruke denne instruksen i saker som har med kraftutbygging å gjøre, men er likevel kritisk til måten departementet har kjørt denne prosessen på.

Olje- og energidepartementet vil foreløpig ikke kommentere rapporten fra Bevar Hardanger.

Bevar Hardanger er et lite aksjeselskap med adresse i Bergen, opprettet kun med det formål å bekjempe ledningen Sima-Samnanger, enten den går i luft eller vann.

Selskapet må ikke forveksles med Folkeaksjonen for sjøkabel som samlet folk fra nær og fjern, lokale kommuner, reiseliv og mange frivillige organisasjoner til opprør og folkemarsj i fjor høst.