Ville redde arbeidsplassene

Den tidligere NCC-ansatte i Trondheim som er trukket inn i asfalt-skandalen, innrømmer i et intervju med Adresseavisen at han samarbeidet med Odin Kringen i Kolo Veidekke om asfaltkontrakter. Dette gjorde han i følge intervjuet for å redde de 50 arbeidsplassene i sin egen bedrift.

Mannen beskriver de hemmelige møtene på den lille kafeen på Moholt hvor de utvekslet informasjon. Møtene begynte gjerne med løst prat, men det endte med business. Mannen innrømmer åpent at de delte markedet mellom seg og at det som skjedde var ulovlig. Samarbeidet gikk ut på at man ble enige om hvilke asfaltkontrakter hvert av selskapene skulle få. Man skulle ikke by under hverandre på kontrakter i de områdene selskapene mest trengte å få jobb. Regionen ble på denne måten delt inn i interessefærer. Avstanden til asfaltverkene var avgjørende.

Det var også enighet om at man ikke skulle konkurrere om asfaltkontrakter i Trondheim kommune. NCC skulle ha Østbyen, mens Kolo Veidekke skulle ha Vestbyen. På den annen side var det også andre konkurrenter (som Mesta) slik at prisene ikke kunne skrus til værs slik Kringen har sagt, sier mannen til Adresseavisen. Asfaltkontraktene i Trondheim ble derfor ingen stor inntektskilde.

Mannen avviser også påstandene fra Kringen om at de to selskapene har tjent 160 millioner kroner på samarbeidet. Både i 2007 og 2008 gikk NCC med underskudd i denne del av driften, og mannen mener at heller ikke Kolo Veidekke kunne tjene så mye.

Samarbeidet gikk mest ut på å hindre at andre konkurrenter skulle etablere seg i området slik at vi ikke bukke under, sier mannen som hevder at dette ikke er noen lukrativ bransje.

Han mente at det var helt nødvendig for en liten aktør som NCC å holde seg inn med Kolo Veidekke i denne del av landet. Hadde det blitt krig ville vi ha blitt overkjørt, sier han. Gjennom samarbeidet var det en gjensidig kontroll.

Mannen benekter at han har tjent penger på samarbeidet. Dette var gjort utelukkende for å redde arbeidsplassene.

Han sier at innen andre enn han selv viste om avtalen.

– Jeg visste at jeg ville få sparken på dagen om det ble kjent, sier han.

Den tidligere regionlederen sier at kontrakten med Kringen ble tatt opp fra 2004 og varte til han gikk av med førtidspensjon for et par år siden. Kringen har påstått at det har vært et samarbeid fra 90-tallet.

Den tidligere regionslederen er dypt sjokkert over måten han er blitt fremstilt på og han mener at Kringen har en agenda for å gjøre dette.

- Det var et sjokk å høre telefonsamtalen med Kringen på Dagsrevyen. Jeg visste at NRK hadde gjort opptak, men ikke at jeg skulle bli fremstilt slik. Det er så nedrig at jeg ikke har ord for det, sier han i intervjuet med Adresseavisen.

Den tidligere regionslederen mener at Kringen har en klar agenda, og det er å straffe ledelsen i Kolo Veidekke etter at han røk uklar med dem. Vedkommende sier at han ikke har noen personlig agenda, men at han har forsøkt å ordne opp i en ukultur.