FAV har etikk på dagsorden

Kolo Veidekke og NCC Roads har de siste dagene måttet tåle svært kritisk omtale i norske media. I strid med begge selskapers verdigrunnlag har to tidligere ansatte i Midt-Norge antagelig gjort seg skyldig i prissamarbeid, et forhold som selskapene selv varslet Konkurransetilsynet om for ca ett år siden. Det vi har fått vite er både svært trist og svært beklagelig, sier adm. dir. Arne Aaberg i Foreningen Asfalt og Veiservice.

Foreningen Asfalt og Veiservice har ingen tilknytning til den aktuelle saken, men siden foreningen i mediene anklages for å ikke ha en ”tilstrekkelig etisk plattform”, er det behov for å tydeliggjøre hvilke tiltak foreningen gjør for å sikre at det ikke skjer lovbrudd knyttet til foreningens virke. Om det som er gjort de senere årene er ”tilstrekkelig” er vanskelig å besvare, men la meg i hvert fall si at nettopp etikk og holdningsskapende arbeide har vært et av bransjeforeningens fokusområder de senere årene, sier Aaberg.

I 2007 utarbeidet foreningens styre etiske retningslinjer for FAV-medlemmene som det arbeides aktivt med på en rekke områder. Det er rutine ved alle større arrangementer, der medlemsbedriftenes ansatte møtes, å starte med en gjennomgang av konkurranselovens bestemmelser, og hvilken betydning bestemmelsene har for kontakt mellom ansatte i konkurrerende bedrifter.

De siste fire årene har vi ved faglige samlinger også arbeidet aktivt med å skape gode holdninger hos bransjens ledere. Vi har spesielt fokusert på fire områder; bevisstgjøring om vårt samfunnsansvar som leverandør av viktige varer og tjenester, hva som er god forretningsetikk, ønsket om å skape merverdi for våre kunder og ansvaret vi har for våre ansatte. I sum har samlingene de siste fire årene hatt ca 400 deltagere. 

FAV ønsker åpenhet i alle relasjoner og sammenhenger. Sist høst ba vi derfor om et møte med Konkurransetilsynet. 22. september fikk vi anledning å orienterte tilsynet om bransjeforeningen og de forskjellige utvalgenes arbeide innenfor HMS, teknologi, Ytre miljø, HR og kontraktsrett. 

Foreningen Asfalt og Veiservice er en åpen forening for alle som arbeider innenfor områdene asfalt og veidrift. Vi er oss bevisst at arbeidet i et bransjefellesskap kan være krevende og at et sterkt fokus på konkurranserett, etikk og gode holdninger derfor er svært viktig, sier Aaberg.