Optimisme i betong-elementbransjen

De aller fleste ledere i betongelementbransjen var sist uke samlet til Betongelement-foreningens møte på Gardermoen. Og la det være sagt med det samme. Det er en helt annen optimisme på dette møtet enn det vi registrerte i fjor. Betongelementfabrikkene var av dem som kanskje fikk merke finanskrisen mest. Nå har ordrene kommet tilbake. Det er full produksjon på de fleste fabrikkene – og utsiktene både i 2011 og i det neste året er meget gode.

Det er også interessant å se at interessen for boligprosjekt i betong er kommet tilbake for fullt. Men det skjer også mye på næringsbyggsiden. Hulldekkeproduksjonen gikk opp med 36 prosent fra 2009 til 2010. Med dette ble det produsert nær 1,5 millioner kvadratmeter hulldekker. Innen de fleste områder gikk produksjonen opp med mellom 15-20 prosent. Innen plattendekker og andre dekker gikk derimot produksjonen ned med 23 og 15 prosent.

Vi merker oss spesielt de gode tallene man registrerte i 4. kvartal 2010.. Her økte produksjonen av hulldekker med 95 prosent fra 2009. Det kan tyde bra tider fremover.

Betongelementforeningen har i dag 45 medlemsfabrikker, 26 partnere og 10 montasjebedrifter

Det er også interessant å merke seg at det skjer en god del innovasjon i bransjen, spesielt når det gjelder nye boligprosjekter. Her har opplagt betongelementbransjen en stor fremtid. Det at man kan bygge rimelige, funksjonsriktige boliger som også energimessig er på høyde, vil være viktige pre.

Det at det går bra i betongelement er et godt signal for mange andre aktører i byggenæringen. Betongforbruk er et barometer for helsetilstanden i bygge-Norge.