Mistanke om soppinfeksjon etter riving

Tre pasienter ved St. Olavs Hospital fikk i desember påvist en sjelden soppinfeksjon i lungene. Årsaken kan være støv fra rivingen av høyblokka, og det er satt i verk flere forebyggende tiltak.

De tre inneliggende pasientene fikk diagnosen lungebetennelse, forårssaket av sopparten Aspergillus. Alle tre er informert og behandlet og er nå friske fra soppinfeksjonen, skriver sykehusets nettavis Pulsen.

Det er svært sjelden at denne sopparten foårsrsaker sykdom ved St. Olavs Hospital, og diagnosen er kun stilt to ganger tidligere de siste 20 årene på denne avdelingen. De tre pasientene var innlagt i Gastrosenteret og ble behandlet for blodkreft.

Det er foreløpig ikke bevist at infeksjonene skyldes rivingen av høyblokka, men mistanken er sterk. Det er kjent at riving, bygging og renovering av sykehusbygg er en av de viktigste årsakene til aspergillusutbrudd på grunn av soppsporer i vegger og bygningsmateriale, skirver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

- Vi ser på dette utbruddet som alvorlig, spesielt dersom det er en sammenheng med rivearbeidet. Før rivingen startet ble det foretatt en risikoanalyse, som blant annet fokuserte på støvspredning. Forebyggende tiltak mot spredning av støv intensiveres og forsterkes nå, sier administrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Nils Kvernmo til Pulsen.

Seksjonsleder Anders Waage ved Avdeling for blodsykdommer, forklarer at pasientene er behandlet med soppmiddel som dekker aspergillus etter at antibiotika og vanlige soppmidler ikke stanset infeksjonen.

- Vi har videre vurdert forsvarligheten av å behandle pasienter etter utbruddet, og vurderer at dette er trygt. Vi er nå mer årvåkne overfor våre pasienter for eventuelt å avdekke flere utbrudd i tidlig fase, sier Waage.

Direkør Bjørn Remen i Helsebygg Midt-Norge, sier at det ved så store riveprosjekter alltid er en fare for ulemper, ikke minst støv. Remen poengterer at det klare og kalde været i Trondheim gjennom desember, også kan ha medvirket til at soppsporene lettere kunne spres fra riveområdet.

- Det er gjennomført flere tiltak på fohånd for å sikre god og trygg riving. Selv om det ikke er noen beviselig sammenheng mellom rivingen og sopputbruddet, setter vi i verk umiddelbare tiltak for å styrke det preventive arbeidet, sier Remen. Blant tiltakene er:

Spyling med vann forsterkes på rivested

Hyppigere rengøring av av gater

Gjennomgang av alle filter og hyppigere skift av filtre i luftekanaler

HEPA-filtre monteres for å ta unna soppsporer

Overtrykk etableres i utsatte lokaler

Farten økes på viftene i lufteanlegget

Mer renhold innvendig

Mer renhold ved innganger til alle sentra

Vinduer forsegles for pasienter ved Avdeling for blodsykdommer

Hyppigere målinger av støvinnhold i luft

Helsetilsynet orienteres

Pasientgruppene som er mest utsatt for asbergillusutbrudd, er blodkreftpasientermed langvarig nedsatt immunforsvar som følge av behandling med cellegift. Pasientene som ble rammet av infeksjonen er informert, og pasientene på avdelingen vil bli informert i løpet av dagen (26. januar). St. Olavs Hospital vil orientere Helsetilsynet om saken, skriver nettavisa Pulsen.