Bekrefter ulovlig prissamarbeid

Konsernsjef Terje Venold i Veidekke bekreftet onsdag kveld at selskapet har deltatt i ulovlig prissamarbeid i Midt-Norge, melder NRK. Men ledelsen visste ikke dette da det foregikk.

– Det er helt tydelig med det som har fremkommet i reportasjene at det har forekommet ulovlig prissamarbeid. Det var det som var bakgrunnen for at vi for ett år siden gikk til Konkurransetilsynet, sier Venold til NRK.

Han avviser imidlertid at noen i konsernledelsen har visst om prissamarbeidet, noe den tidligere medarbeideren i Kolo Veidekke påstår.

– Det er ingen som kjenner til denne saken. Det er jeg helt sikker på, sier han.

Konsernsjefen sier at han selv først fikk vite om saken i fjor i forbindelse med opplysningene som gjorde at de kontaktet Konkurransetilsynet.

Venold mener at den tidligere distriktssjefen i Kolo Veidekke som sto fram i Dagsrevyen tirsdag, ikke er en troverdig kilde fordi han er i konflikt med sin tidligere arbeidsgiver.

– Opplysningene kommer fra en person som Veidekke har fått rettens medhold i å avskjedige og som dessuten er under etterforskning for utpressingsforsøk på flere millioner kroner, sier Terje Venold.

Slik ser Veidekke saken

På hjemmesidene til Veidekke ligger det en redegjørelse om saksutviklingen slik Veidekke ser det.

Fakta om konkurransesaken i Trøndelag

Saken har sitt utspring i Midt-Norge hvor en tidligere distriktsleder i Kolo Veidekke innrømmer å ha samarbeidet om pris på asfaltanbud med vår konkurrent NCC. Anbudene gjelder primært for Trøndelagsfylkene, og samarbeidet skal ha pågått over flere år.

Bakgrunn

Etter at Konkurransetilsynet hadde en omfattende gjennomgang av asfaltmarkedet på begynnelsen av 2000-tallet, ble konklusjonen at det ikke forelå konkrete bevis om prissamarbeid og markedsdeling, men sterke indisier om at ulovligheter var begått. Aktørene fikk derfor en bot som ble vedtatt av alle uten at man innrømmet faktisk skyld.

Hva vi gjorde i Veidekke

Allerede i 2002 iverksatte Veidekke et bredt compliance program som, over en periode på to år, sikret opplæring av medarbeidere. Programmet hadde spesielt fokus på ledere for å sikre kunnskap om og kjennskap til konkurranseloven, samt andre relevante bestemmelser, og ikke minst Veidekkes egne etiske retningslinjer.

Senere har dette arbeidet blitt fulgt opp med stadig nye kurs, oppdatering av kunnskap og erfaringsutveksling. Vi har også videreutviklet vårt eget etikkprogram, som også er gjort tilgjengelig for alle interesserte. Se for øvrig www.veidekkehuset.no.

Saken i Trøndelag 2009-2011

Denne saken begynte som en sak mot Odin Kringen allerede i 2009 ved gjennomgang av ufullstendig regnskapsrapportering gjennom flere år. Prosessen om avslutning av ansettelsesforholdet til Odin Kringen startet som følge av dette. Sluttavtale ble inngått i oktober 2009.

I januar 2010 skjedde følgende:

- Odin Kringen erkjente å ha brutt konkurranseloven og krevde utbetalt et større beløp for ikke å gå til Konkurransetilsynet med disse opplysningene.

- Veidekke kontaktet Konkurransetilsynet med anmodning om bistand for å få brakt klarhet i Odin Kringens påstander. Kolo Veidekke søkte lempning i forhold til ny konkurranselov i tilfelle påstandene skulle være riktige.

- Veidekke engasjerte en ekstern rådgiver for å bistå i samarbeidet med Konkurransetilsynet.

- Veidekke avskjediget Odin Kringen som følge av utpressingssaken og innrømmelser om å ha brutt lovverket.

- Veidekke politianmeldte Odin Kringen for forsøk på utpressing.

 - Veidekke engasjererte en ekstern granskningsenhet for avklaring av økonomiske forhold internt i Veidekke.

Videre saksgang

- Odin Kringen bestred grunnlaget for avskjeden og stevnet Kolo Veidekke for retten. Saken ble behandlet i Stjør- og Verdal tingrett i september 2010. Odin Kringen tapte på alle punkter, og Kolo Veidekke ble tilkjent saksomkostninger, noe som betyr at retten ikke har vært i tvil om avgjørelsen.

- Odin Kringen påanket tingrettsdommen. Saken skal behandles for Frostating lagmannsrett i mai 2011.

- Anmeldelsen for utpressing ble i første omgang henlagt av lokal politimyndighet, men senere har statsadvokaten omgjort henleggelsen og instruert etterforskning gjenopptatt.

Konkurransesaken granskes fortsatt pr. i dag. NRK Dagsrevyen viste den 25. januar 2011 en reportasje om og med Odin Kringen.