Omfattende etterforskning av asfaltjuks

Konkurransetilsynet prioriterer saken om et mulig ulovlig prissamarbeid mellom veientreprenører høyt. Tilsynet håper å avslutte etterforskningen før sommeren.

– Dette er en svært omfattende sak, som vi bruker betydelige ressurser på, sier etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet til NTB.

En tidligere asfaltsjef i Veidekke i Midt-Norge sa til Dagsrevyen tirsdag at han har drevet ulovlig prissamarbeid med sin største konkurrent NCC. Målet skal ha vært å kontrollere markedet og lure det offentlige for millionbeløp. Veidekke ASA gikk selv til Konkurransetilsynet for å få etterforsket påstander om ulovligheter ved virksomheten i Trøndelag, opplyste selskapet til NRK.

Ransakinger
Konkurransetilsynet har det siste året gjennomført ransakinger ved flere regionkontorer i Veidekke og NCC, fra Trondheim ned til Bergen, forteller etterforskningsdirektør Stolt-Nielsen.

– Vi sitter med et omfattende fysisk og digitalt materiale, som det tar tid å gå gjennom. Det dreier seg om flere store anbudskonkurranser. Vi har også gjennomført en rekke avhør, som har ledet til nye ransakinger. Denne etterforskningen har svært høy prioritet hos oss, og vi håper å sluttføre etterforskningen før sommeren, sier Stolt-Nielsen til NTB.

Gebyrer
Foreløpig foregår etterforskningen bare i Konkurransetilsynet, som kan reagere på eventuelle ulovligheter med gebyrer. Det kan også bli aktuelt å koble inn politiet, for en etterforskning etter et strafferettslig spor.

– Foreløpig foregår etterforskningen bare hos oss, i Konkurransetilsynet. Eventuell politietterforskning får vi avklare når vi er ferdige, sier Stolt-Nielsen.

Gebyrene for et ulovlig prissamarbeid kan uansett svi: De kan være opp til 10 prosent av selskapets omsetning.

– Så høye gebyrer er ikke brukt i Norge før. Men rettsutviklingen i Europa går i retning gebyrer opp mot denne grensen. Det svir, og det er også meningen, sier Stolt-Nielsen.