Nye avsløringer i asfaltbransjen

NRK Dagsrevyen brukte tirsdag kveld en stor del av sendetiden sin til å avsløre nye forhold i det som egentlig er en gammel asfaltsak. I reportasjen kom det frem meget sterke anklager om prissamarbeid.

Det var særlig forholdene i Midt-Norge som ble brettet ut. Der gikk en tidligere avdelingssjef i Kolo Veidekke kraftig ut og han innrømte for åpen mikrofon at det hadde vært prissamarbeid mellom Kolo Veidekke og NCC. I den sammenheng rettet han harde anklager mot konsernledelsen i Veidekke. Også en tidligere ansatt i NCC Roads kommer med utsagn i tilknytning til mistanken om konkurransestridig atferd.

Veidekke har selv anmeldt saken til Konkurransetilsynet – og ledelsen er derfor lite villig til å gi utfyllende kommentarer. Det har de heller ikke mulighet til i og med at saken er under etterforskning.

Konserndirektør for kommunikasjon i Veidekke ASA, Kai Krüger Henriksen, viser til at saken er under etterforskning og vil ikke kommentere de konkrete påstandene.

– Det var i forbindelse med en personalsak og avskjedigelse av den personen som er NRKs hovedkilde, at vi for et år siden gikk til Konkurransetilsynet for å få etterforsket påstander om ulovligheter ved vår virksomhet i Trøndelag, sier Henriksen til NRK.

Etter det Byggeindustrien har grunn til å tro ble vedkommende avdelingsleder i Kolo Veidekke avskjediget. Denne saken havnet i tingretten hvor vedkommende tapte på alle punkter. Veidekke ble også tildelt saksomkostninger. Siden har Veidekke anmeldt den tidligere avdelingslederen for utpressing. Denne saken ble henlagt av politiet, men etter at statsadvokaten leste gjennom dommen i tingretten, er utpressingssaken blitt begjært gjenopptatt.

NCC tar svstand

NCC tar sterk avstand fra enhver form for atferd som bryter med Konkurranseloven.

Opplysningene som kommer frem i innslaget strider mot NCCs verdier og holdninger til god forretningsetikk, skriver selskapet i en pressemelding.

- NCC tar sterk avstand fra enhver form for konkurransestridig atferd. Vi samarbeider derfor med Konkurransetilsynet for å komme til en raskest mulig konklusjon i denne saken. All dokumentasjon er fra NCCs side gjort tilgjengelig, slik at mistanken rettet mot selskapet og de involverte kan bekreftes eller avkreftes, sier Andreas Opheim, kommunikasjonssjef i NCC Roads.

NCC Roads ble i forkant av innslaget tilbudt å kommentere innholdet i reportasjen.

- Vi vurderer det imidlertid slik at dersom det foreligger dokumentasjon som NRK mener er relevant for utfallet av saken, så ber vi om at dette blir overlevert Konkurransetilsynet så snart som mulig, med hensyn og respekt for den offentlige etterforskningen.

NCC Roads ønsker derfor ikke å kommentere innslaget ytterligere inntil Konkurransetilsynet har kommet til en endelige konklusjon.

Skuffet og oppgitt

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen ble også intervjuet – og han var veldig opptatt av at man skal komme til bunns i saken.

– At det fremkommer påstander om prissamarbeid gjør meg skuffet og oppgitt. Dersom Konkurransetilsynet og politiet påviser prissamarbeid, så er det veldig alvorlig, sier Vegdirektør Terje Moe Gustavsen til NRK.

Han tar forbehold om at påstandene er korrekte.

– Men dersom de er riktige, er dette svært alvorlig. Vi er opptatt av konkurranse og har nulltoleranse overfor prissamarbeid. Men vi må avvente undersøkelsene til Konkurransetilsynet og politiet, sier Moe Gustavsen til NRK.

Han understreker at veimyndighetene har stor årvåkenhet overfor alle aktører i bransjen, og at målet er å få mest mulig asfalt for pengene.

Veidirektøren sier at det også er kommet tips om ulovlig samarbeid utenfor region Midt-Norge, og at dette materialet er oversendt Konkurransetilsynet.

Også i 2001 ble det aksjonert mot ulovligheter i asfaltmarkedet. Den gang ble fem selskaper, blant dem Veidekke og NCC, anmeldt for markedsdeling og prissamarbeid.

Sterke reaksjoner på påstander om prissamarbeid

Lederen av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (KrF), ber politiet og Konkurransetilsynet om å prioritere asfaltsaken høyt. Reaksjonene på påstandene om prissamarbeid er sterke.

– Påstandene om ulovlig prissamarbeid i veisektoren er svært alvorlige. Her må alle kort på bordet, sier KrFs påtroppende leder.

Han mener dette er med på å svekke en næring der kostnadsveksten allerede har vært svært stor, og understreker at det er avgjørende å kunne ha tillit til at skattebetalernes penger forvaltes godt.

Venstres leder Trine Skei Grande betegner det som er avdekket som «usmakelig og totalt uakseptabelt».

– Dette er å stjele penger fra det norske folk. Nødvendige veiforbedringer er blitt hengende igjen på grunn av disse lovbruddene. Og det er ikke første gang det skjer. Det kan virke som om tilsynsmyndighetene svikter. Det burde ha ringt en bjelle når kostnadene stiger så mye, sier Venstres leder.

– Svekker sikkerheten

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag frykter at flere veiprosjekter kan ha blitt dyrere enn nødvendig. Han viser til at andre viktige veier og trafikksikkerhetstiltak kan ha blitt utsatt på grunn av manglende ressurser.

Sandvik har bedt fylkesrådmannen om en oversikt over mulige konsekvenser av det angivelige prissamarbeidet.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ønsket tirsdag kveld ikke å kommentere saken.

Se mer på NRKs nettsider