Ber Stoltenberg gi gass for olje i nord

Olje-ordførerne i Nord-Norge mener å ha hele landsdelen bak seg i kravet om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

I underkant av 20 ordførere fra landets tre nordligste fylker tropper onsdag opp på kontoret til statsminister Jens Stoltenberg (Ap). De krever at Arbeiderpartiet overkjører regjeringspartnerne SV og Senterpartiet som begge har sagt nei til konsekvensutredning med tanke på petroleumsvirksomhet.

– Det er tegn som tyder på at vi nærmer oss beslutningens time. Saken vil i stor grad bli avgjort av Ap. Vi vil be Stoltenberg om å sette nasjonale, regionale og lokale interesser foran hensynet til borgfreden i regjeringen, sier ordfører Jonni Helge Solsvik (H) i Andøy kommune til NTB.

I motsetning til SV mener Solsvik at et ja til konsekvensutredning ikke automatisk innebærer et ja til oljeboring.

– Dette handler om å skaffe seg mest mulig kunnskap om ressursgrunnlag og risikofaktorer, sier Solsvik,

Han håper Stoltenberg vil lytte til ordførerne, som han hevder snakker på vegne av 95 prosent av Nord-Norges befolkning.

– Elleve av tolv kommunestyrer i Lofoten og Vesterålen har sagt ja til konsekvensutredning. Det samme har de tre fylkestingene gjort, samt bystyrene i Bodø, Narvik, Tromsø og Harstad. Det er bare et helt marginalt mindretall som har motsatt seg konsekvensutredning, sier Solsvik.