Ser ikke solnedgang på norsk sokkel

Oljepioneren framfor noen på norsk sokkel ser ikke for seg en oljevirksomhet i solnedgang. – Vi planlegger for 40 år til på Ekofisk, sier Steinar Våge i ConocoPhillips Norge.

I år er det 40 år siden produksjonen på oljefeltet Ekofisk ble startet opp. Verdier som tilsvarer halvparten av statens pensjonsfond utland har senere blitt pumpet opp i regi av det amerikanske globale oljeselskapet.

Under nordområdekonferansen Arctic Frontiers tirsdag slo administrerende direktør Steinar Våge det klart at ConocoPhillips har tenkt å bli.

– Vi ser mange beskrivelser av en norsk petroleumsvirksomhet som nærmer seg solnedgangen. Det er ikke vårt perspektiv. Vi har langsiktige interesser på den norske sokkelen, seier Våge.

Han viser til at bare 40 prosent av de petroleumsressursene Oljedirektoratet tror befinner seg på norsk sokkel er utvunnet til nå. En like stor andel av den norske sokkelen er fortsatt stengte områder for petroleumsvirksomheten.

– ConocoPhillips har gått fra sør til nord på den norske sokkelen. To tredeler av de antatt uoppdagede ressursene befinner seg i nord. Vi har til hensikt å være med i nord, og har operasjoner i arktiske områder både i Russland, Alaska og Vest-Grønland, sier Våge.