Inkompetanse?

Teknisk Ukeblad ved Joachim Seehusen har gått til frontalangrep på BNL som de mener må være inkompetansens høyborg. Bakgrunnen er BNLs innspill til Arnstadutvalgets innstilling som bl a gjelder passivhus. Dette er en sak som det er til dels stor uenighet om innad i BNL, men man har likevel valgt å lage et omforent brev. Seehusen snakker om at sirkuset er i gang igjen etter at BNL for fire år siden også protesterte mot den nye Tek07 som da førte til debatt.

Vi skal ikke forsvare BNL. Det klarer de utmerket selv. Men det å bruke kanoner i debatten er likevel å ta for hardt i. Vi vet at det er uenighet mellom ulike aktører i byggenæringen i denne saken hvor det er det tydelig at Boligprodusentene har vunnet frem med sitt syn. Man kan være enig eller uenig i hva en organisasjon uttaler seg om. Men det står likevel medlemsbedriftene fritt i å bygge hus som gjerne overoppfyller alle krav som myndighetene setter. Til syvende og sist er det boligkjøperne som blir dommere i denne saken. I byggenæringen er det tradisjon for at enkeltbedrifter har gått foran i utviklingen, jvr Selvaaghuset i Oslo.

Vi har i ulike sammenhenger tatt opp myndighetenes iver i å lage nye forskrifter og regler. Det er mye som virker fornuftig og riktig på papiret, men politikerne har ofte ikke full oversikt over konsekvensene. Dette har vi sett bl a i reglene om at alle leiligheter i nye hus skal være tilpasset rullestolbrukere - og det gjelder også om man er i kjeller eller på loft. Problemet er at ingen aner de økonomiske kostnadene og myndigheten følger ikke opp med virkemidler - og ikke minst har man neglisjert opplæringsbehovet i byggenæringen.

Når det gjelder passivhusene, vet vi at flere store aktører – som Skanska – har en langt mer offensiv holdning til passivhus enn det som er kommet frem i BNLs omforente brev.

Byggenæringen er fragmenert. Det er mange bransjer og mange bransjeforeninger i BNL. Enkelte ganger er det nok bransjedirektører som kjører vel hardt for å få sitt syn gjennom. De indre seirene er viktig for noen. Ofte er man i BNL mer opptatt av å stå sammen utad enn å vise at det finnes ulike oppfatninger. Vi tror at man gjerne kan senke skuldrene. Det å vise at det er ulike oppfatninger i en organisasjon kan mange ganger snarere være en styrke eller en svakhet.

Selvsagt finnes det kompetanse i byggenæringen til å bygge passivhus. Men debatten vi har hatt her i Byggeindustrien de siste dagene viser at det er delte oppfatninger også blant ledende fagfolk om dette med passivhus. Det å gå ut med skråsikre meninger skal man kanskje være forsiktig med. Det blir gjerne mye løskrutt av slikt.

Vi mener at det er et utrolig forbedringspotensial i alle deler av byggenæringen – og det gjelder også i bygging av passivhus.

Ellers er det slik i en hver utvikling at det er noen som har ønske om å gå fortere frem enn andre. Noen kjemper mot en hver forandring. Men fremtiden vil også innhente dem.

Selvsagt skal vi ha en åpen og saklig debatt om slike saker.