Erna fridde til fagbevegelsen

Høyre-leder Erna Solbergs invitasjon til fagbevegelsen om samarbeid dersom hun blir statsminister, faller ikke på steingrunn, men både LO og UNIO stiller krav.

I sin tale på Høyres felleskonferanse søndag sa hun at samarbeidet ikke bare skal omfatte LO og NHO, men hele fagbevegelsen.

– Vi er uenige med fagbevegelsen i en rekke spørsmål. Det er det ingen vits å stikke under en stol. Men Høyre ønsker like fullt et godt samarbeid med fagbevegelsen dersom vi kommer i regjering, sa Solberg.

Hun sa også at Høyre ikke på noen måte er ute etter å rive ned trepartssamarbeidet mellom regjeringen, LO og NHO, men understreket at Høyre vil ha et godt og tett samarbeid med alle.

Utfordrer Erna

LO-leder Roar Flåthen utfordrer Solberg til å gjøre det klart om det er hennes eller Siv Jensens strategi som skal være utgangspunktet for den borgerlige dialogen med fagbevegelsen.

– Vil Solberg og Høyre forsvare og styrke dagens arbeidsmiljølov, støtte nye tiltak i kampen mot sosial dumping, avstå fra konkurranseutsetting og privatisering av offentlige velferdstjenester og ikke redusere skattene for de rikeste, utfordrer LO-lederen.

– Viktig samarbeid

Solberg slo fast at samarbeidet mellom regjeringen og arbeidslivet er viktig, men understreket at det skal være et balansert samarbeid der tyngdepunktet skal ligge hos alle parter.

– Dialogen mellom regjeringen og partene i arbeidslivet er til beste for landet og vil bestå med en borgerlig regjering, forsikret Solberg.

Men hun sa også at det vil bli endringer med en borgerlig regjering.

– Arbeidslivet består av flere parter, og vi vil lytte til alle. Hvis jeg blir statsminister, vil min dør være åpen både for lederen av LO og NHO. Men den vil også være åpen for lederen av Unio, YS, Akademikerne, HSH og Bedriftsforbundet, for å nevne noen eksempler, sa høyrelederen.

Ap foretrekker LO

Lederen i Unio, Anders Folkestad, sier til NTB at det ikke er noen tvil om at en Ap-dominert regjering vektlegger samarbeidet med LO mer enn med de andre fagorganisasjonene.

– Det vil være bra om vi kan få balansert det, konkluderer han.

Folkestad forventer at også en Høyre-ledet regjering vil ha en løpende dialog med partene i arbeidslivet.

– Det er derfor viktig at Solberg har vært i regjering før og har erfaringer med seg om hvor viktig fagbevegelsen også er for en regjering, sier han

– Forstørrer uenigheten

Solberg advarte i sin tale mot at Arbeiderpartiet og LO i valgkampen kommer til å overdrive avstanden mellom Høyres politikk og fagbevegelsens interesser og tegne et svart-hvitt bilde. Solberg sa videre at hun ikke kjenner seg igjen i et slikt bilde.

Flåthen trekker på sin side fram at LO og Høyre er uenig om mange grunnleggende saker.

Han peker blant annet på uenigheten om midlertidige ansettelser, privatisering og skatt.

– Her går den helhetlige politikken i feil retning og gir en annen samfunnsutvikling enn det vi og våre medlemmer ønsker. Mange av Høyres forslag vil styrke arbeidsgiverne på bekostning av arbeidstakerne. Det vil også bidra til å svekke den norske modellen og trepartssamarbeidet, sier LO-lederen.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen har liten tro på at Høyre vil komme fagbevegelsen i møte på punkter der de er uenige, og nevner midlertidige ansettelser, sosial dumping og fedrekvoten som eksempler. Hun mener at dersom Høyre skal ha troverdighet i sitt frieri til fagbevegelsen, må partiet være tydeligere på spørsmålene der partene er på kollisjonskurs.