BE overtar ansvar for utforming av søknadsblanketter

Statens bygningstekniske etat (BE) vil igjen overta ansvaret for utforming av søknadsblanketter til plan- og bygningsloven.

Standard Norges blankettkomité (SN/K 044 PBL-Blankettkomiteen) blir derfor avviklet. BE vil opprette et nytt utvalg som skal erstatte komiteen og et sekretariat for utvalget. Målsetningen er at komiteens planlagte fremdriftsplan blir opprettholdt.

Standard Norge, og før dette Norges Byggstandardiserings Råd (NBR), har hatt ansvar for blankettkomitéen siden byggesaksreformen i 1997. Arbeidet i komitéen er viktig for næringen med tanke på å tilgjengeliggjøre kravene i plan- og bygningsloven og forskriftene til denne, melder BE.

- Jeg vil takke Blankettkomitéen, under ledelse av Per Jæger, for innsatsen. Det har vært et sterkt engasjement i dette standardiseringsarbeidet over flere år, og komitéen har utarbeidet blanketter som hele næringen har stått bak, sier administrerende direktør i Standard Norge, Trine Tveter.

Direktør i BE, Morten Lie mener at Standard Norge har nedlagt et formidabelt arbeid med å ferdigstille byggblanketter til endringene i Plan- og bygningsloven som trådte i kraft i 2010.

- Arbeidet som er utført i Blankettkomitéen, har vært svært viktig for å få til gode praktiske løsninger for alle parter i byggesaker. Standard Norge har prosedyrer og rutiner som har sikret at alle parter er blitt hørt og at blankettene har fått en god forankring i bransjen. BE ønsker å videreføre dette arbeidet, men i en annen form, sier Lie.

Styringsrett
De nye byggereglene er tydeligere på at BE har et ansvar for å sikre at kommunikasjonen mellom søker og kommune er enhetlig og i samsvar med regelverket.

BE ønsker derfor å formalisere BEs styringsrett over byggsaksblankettene og vil overta sekretariatet for Blankettkomitéen fra Standard Norge.

- Vi vil invitere medlemmene i Blankettkomiteen til å fortsette arbeidet i det nye utvalget. Det nye utvalget vil også være åpent for nye aktører, sier Morten Lie.

Ny løsning
BE tar sikte på å gjøre blanketter fritt tilgjengelig på nettet for utskrift og utfylling for hånd. ByggSøk vil forbli et åpent system for elektronisk utfylling og innsending av byggesøknader over nettet. I tillegg vil alle dataskjema som er nødvendig for å utvikle elektroniske løsninger, gjøres tilgjengelig for systemleverandører etter avtale med BE.

Alle blanketter vil være tilgjengelige hos Standard Online ut 2011.

Spørsmål om bruk av søknadsblankettene rettes heretter til BE (www.be.no