Protan lanserer maurmembran

Skadedyr er kanskje det minst delikate, og den mest “hemmeligholdte” byggskaden vi har.

I hele Norden bygges flere og flere bygninger med plate på mark. Det er økt bruk at polystyren i kombinasjon med gulvvarme som gir optimale forhold og en økende utfordring med maur innendørs. Tradisjonelt har gift vært brukt til bekjempelse, men dette innskrenkes med nye forskrifter og veiledninger.

Folkehelseinstituttet har nylig sendt bekymringsmelding til Statens Bygningstekniske etat, datert september 2010. Protans Maurmembran skal være den eneste som motstår maurangrep.

- Prinsippet er som for radonmembran, men i tillegg forhindrer den at maur kan etablere samfunn i isolasjonen fra yttersiden, forteller produktsjef i Protan, Bjørn Nordseth.

Samarbeid
Maurmembranen skal representere et unikt produkt på markedet. Det er NTFsertifisert takstmann Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll AS som i samarbeid med produsenten Protan AS, som har stått for utviklingen. Forskning ved Folkehelseinstituttet viste at maur gnagde seg igjennom en rekke membraner og at skjøter/ rørgjennomføringer er meget kritiske punkter. Det skal derfor helt være nødvendig å bruke varmluft for å sveise overganger/skjøter ved legging av maurmembran.

- Vi har jobbet med maur og maurskader i mange år og kjent til alle utfordringene med maur i polystyren (isopor), sier Kenneth Ervik. En uformell rundspørring Folkehelseinstituttet nylig gjennomførte hos de største skadedyrfirmaene ble det anslått at omkring 40% av alle maurangrep i hus var knyttet til polystyren. Et firma oppga at i bygninger som hadde polystyren og varmekabler i gulv, var 90% av alle maurangrep knyttet til denne konstruksjonen.

- Vi vet at maur etablerer seg i all type polystyren, fortsetter Ervik.

- Når vi samtidig vet at det er forbudt å tilsette giftstoffer i isolasjonen for å forhindre etablering av maursamfunn i konstruksjonen, er montering av maurmembran en god løsning, sier han.

Vanlig
Lokalisering av maur i isolasjonssjiktet er i dag meget  vanskelig og kostbart. Mer enn 60% av bygg fra 80 og 90-tallet har maur i gulvisolasjonen i distrikter i Norge. Nye forskrifter og veiledninger vanskeliggjør effektiv giftbekjempelse. Plate på mark Ervik har erfaring med at flere og flere bygger bolig med plate på mark, der polystyren blir bruk som isolasjon.

- Kombinert med økte isolasjonstykkelser ned mot bakken og gulvvarme, gir dette optimale forhold for maur innendørs, forteller han videre.

- Protans Maurmembran er den eneste som er sterk nok til å motstå maurangrep, og i tillegg har den radonmembranens egenskaper, så her slår vi to fluer i en smekk.

Om membranen
Produktsjef i Protan, Bjørn Nordseth forklarer at membranen er bygget opp av flere sjikt.

- Overside og underside består av FPO. I midten ligger det en armering  av sterk polyestertekstil. Denne materialoppbyggingen sikrer både god radontetthet og god styrke. På undersiden er det en filtduk som skal beskytte mot ujevnheter i underlaget. Membranen er enkel å sveise med vanlig varmluftsutstyr, og monteres av profesjonelle entreprenører. Dette sikrer sterke og lufttette skjøter samt en solid tilslutning til detaljer, sier Nordseth.

Satsning
Med Maurmembran løfter Tønsberg Skadedyrkontroll AS konseptet rundt membraner opp på et nytt nivå og de har store forhåpninger til satsingen sammen med Protan.

- Spesielt i barnehager, skoler og institusjoner blir dette et nødvendig produkt etter at Veileder om skadedyrbekjempelser i barnehager og skoler kom i 2010, forteller Ervik. Han sier videre at ved nybygging av boliger eller næringsbygg er det flere og flere arkitekter/utbyggere som lurer på hva som kan gjøres av forebyggende tiltak for å unngå skadedyrproblematikk, spesielt med tanke på maur og maurskader i polystyren (isopor). Vi er eneste aktør i Norge som jobber aktivt med denne problemstillingen, og har produkter og patenterte prosedyrer for tiltak som utføres under selve byggeprosessen, avslutter han.

Fordeler
• Varmluftsveiste 100% tette skjøter

• Maurmembranen får minimalt med gjennomføringer og forhindrer også gasslekkasje inn i bygget

• Maurmembranen vil i den ferdige konstruksjonen forhindre inntrengning av jordfukt, og overflødiggjør fuktsperre i grunnen