Stang: Gammel tradisjon, nytt anlegg

Oslos ordfører Fabian Stang (H) og toppene i ski-VM 2011 smilte om kapp da nøklene til det nye skianlegget ble overlevert fredag formiddag.

FAKTA om ski-VM i Holmenkollen

* Årets VM er det 48. offisielle innen nordiske grener, og det arrangeres av Ski-VM 2011 AS. Selskapet er eid av Norges Skiforbund (60 prosent) og Skiforeningen (40 prosent).

* 2.200 frivillige skal bidra til den praktiske gjennomføringen.

* De sportslige prestasjonene skal rundt 650 utøvere fra 57 land stå for.

* Det er ventet over 300.000 tilskuere og opp mot 20.000 teltgjester i marka under VM.

* Rundt 1.800 pressefolk skal formidle hendelsene til flere hundre millioner lesere, lyttere og seere. Det er 29 kameraposisjoner bare i Holmenkollen. I tillegg kommer 20 plasser i Midtstubakken pluss en rekke andre ute i løypene.

* 123 buketter skal deles ut under blomsterseremoniene, og hver dag skal 98 flagg heises og fires.

* Det skal serveres 300.000 kopper kaffe, 50.000 kopper kakao og 100.000 av den nye VM-bollen. I tillegg kommer blant annet 5.000 elgburgere og 100.000 eplekakestykker.

* Publikum og utøvere skal sikres og guides av 8 kilometer med stålgjerder og 11 km nettinggjerder.

– Jeg gir deg en nøkkel med patina. Det er ikke fordi anlegget er gammelt, men fordi tradisjonen i Holmenkollen har patina, sa Stang før han høytidelig hengte nøkkelen rundt halsen på VMs styreleder Svein Aaser. Passende nok var nøkkelen festet i et bredt silkebånd i de norske fargene.

Med 33 dager igjen til VM åpner i det nye nasjonalanlegget, er det ennå en stund til det kan kåres en konge og dronning av Kollen. Inntil videre ligger titlene i hendene på Aaser og daglig leder Åsne Havnelid. Hun gleder seg stort til arrangementet som samler rundt 650 utøvere fra 57 land.

– Det slår litt ekstra fort i mitt gamle idrettshjerte, sier hun og smiler fra øre til øre.

Smil og glede
Under overleveringen var alle de oppmøtte lutter smil og glede, og tidligere budsjettoverskridelser var for lengst glemt. Ordføreren takket byggherren for å ha levert anlegget byen ønsket seg, til rett tid og avtalt pris.

– Tross tidspresset, har stemningen her oppe vært fantastisk, og det har alltid vært hyggelig å komme på besøk, sa ordføreren og lovet at alle skal bli fornøyde.

– Også arkitektene, la han til med henvisning til at de dansk-belgiske arkitektene ikke skal være helt fornøyd med sluttresultatet.

– De vil gjerne at vi skal bruke mer penger på noen detaljer, men vi må også ta hensyn til at det er skattebetalernes penger vi bruker. Men alle skal bli fornøyd.

– Håpe på fint vær
Stang skrøt også av «leietakerne» som skal arrangere ski-VM og organisasjonen de har bygget opp. Styreleder Aaser takket og sa seg fornøyd med å lede et arrangement som ikke har blitt rammet av noen slags skandaler i forkant.

– Så nå er det bare å håpe på fint vær, la han til med et smil.

VM på ski starter 23. februar og varer til 6. mars. Før den tid skal det blant annet arrangeres Norgesmesterskap i hopp. Fredag ble det avholdt kretsmesterskap i langrennssprint for Oslo, og fra mandag får publikum selv mulighet til å teste VM-løypene. Så da er det bare å se opp for glade amatører som prøver seg på et Northug-rykk i bakkene.