- Ikke utsett regningene

Når det dumper litt for mange regninger ned i postkassa samtidig kan det være fristende å la være å åpne dem, eller rett og slett utsette betalingen.

Ekstra høye strømregninger, forfall på forsikringer, TV-lisens og årsavgift på bilen. Når postkassen bugner av regninger og sparekontoen er tappet etter julehandelen er det alt for mange som velger å legge konvoluttene rett i skuffen.

– At mange gruer seg til å åpne regningene på denne tiden av året er lett å forstå, men å la dem bli liggende kan fort bli veldig dyrt. Resultatet kan bli purregebyrer, inkassokrav, betalingsanmerkninger og skyhøye strafferenter, sier Pettersen.

Ond sirkel
Faren er at man relativt raskt kan ende opp i en ond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av.

– Regningene forsvinner ikke selv om man lar være å åpne dem. Det skyldige beløpet vil bare bli større og større etter hvert som det påløper strafferenter og gebyrer og i neste omgang blir det enda vanskeligere å betale. Det er også fort gjort å miste oversikten over økonomien. Vi ser daglig eksempler på at dette har vært begynnelsen på alvorlige økonomiske problemer, forteller Pettersen.

– Hvis man får betalingsanmerkninger vil man raskt få problemer med å få lån i ordinære banker. Dermed blir det også vanskeligere å komme seg ut av det utøret man har havnet i, sier han.

Finn en løsning
Hvis man ikke evner å betale regningene ettersom de forfaller er det viktig å ta tak i problemet så tidlig som mulig og finne gode løsninger.

– Det er viktig å prioritere regningene i rett rekkefølge hvis man har et kortvarig betalingsproblem. Start med å lage en oversikt og prioriteringsrekkefølge. Kontakt de aktuelle kreditorene og gjør dem oppmerksom på problemet. Det vil kanskje være mulig å få til en utsettelse uten at det påløper renter og purregebyrer, eller kanskje det er mulig å få delt opp beløpene i flere avdrag. Det kan også være en mulighet å ringe banken og be om å få slippe avdrag på lånet en måned eller to for å komme seg gjennom en tøff periode. Når det gjelder studielån kan man søke Statens Lånekasse om utsettelse, sier Pettersen.

Veien ut
Hvis problemene har blitt så store at man ikke finner noen vei ut av dem på egenhånd bør man søke hjelp.

– Å refinansiere flere krav i et nytt banklån kan for mange være et godt alternativ og en god løsning. Det blir som regel både rimeligere og gir bedre oversikt over økonomien, sier Pettersen.

Det kan imidlertid være vanskelig å få til en slik løsning hvis man har betalingsanmerkninger og en rotete privatøkonomi.

– De fleste ordinære banker er lite villige til å låne bort penger til mennesker med betalingsanmerkninger. Vi i Bank2 har spesialisert oss på hjelpe folk som har havnet i vanskelige situasjoner og kan bistå med refinansiering dersom kunden har betalingsevne og vilje til å gjøre opp for seg og kan stille tilfredsstillende sikkerhet for et lån. Våre tjenester utgjør et supplement til de ordinære bankene og målet er å gi folk muligheten til å bli økonomisk friskmeldte igjen, sier Pettersen.