Moelven utvider bioenergianlegg

Moelven investerer 53 millioner i utvidelse av bioenergianlegget ved Langmoen i Brumunddal.

Første spadetak er nå tatt i utvidelsen av Moelvens bioenergianlegg ved Langmoen i Brumunddal. Et hypermoderne anlegg basert på fast biobrensel skal etter planen levere “grønn” energi til industribedriftene i området fra høsten 2011.

Sivilingeniør og prosjektleder Lars Storslett i Moelven sier at det er Tine Meieriet Brumunddal som ny og krevende kunde som er hovedårsaken til at investeringen er utløst.

- Moelven har siden 2004 jobbet med en fjernvarmeløsning basert på bioenergi for de dampforbrukende industriene i området rundt Langmoen. I 2005 fikk Moelven konsesjon for utbygging, og i 2009 ga Enova sitt tilsagn om inntil 20 millioner i investeringsstøtte til prosjektet. Nå er hovedleveransekontrakter inngått og byggingen er i gang, sier Storslett.

Krevende kunde
Energisentralen forsyner i dag Moelven Langmoen, Pemco Trepellets og Brumunddal Næringspark med damp til industrielle prosesser og oppvarming av lokaler.

- Med Tine Meieriet Brumunddal som ny, stor, kunde følger krav til både renhet og trykk/temperatur. Eksisterende bioenergianlegg fra 1996 leverer damp ved 12 bar trykk, mens Tines industrielle prosesser krever at det leveres 17 bar ut fra kjelen. I tillegg har Tine som næringsmiddelbedrift strenge krav til dampens renhet. Eksisterende kjelanlegg er ikke i stand til å møte disse kravene. Derfor er det inngått kontrakt med det Østeriske firmaet Urbas Energietechnik om leveranse av et hypermoderne bioenergianlegg på 10 megawatt. I tillegg installeres et gassfyrt backup-/spisslastanlegg på 14MW for å ta hånd om leveransesikkerheten og belastningstoppene. Vannet som benyttes i dampproduksjonen hentes fra Mjøsa via eget vannverk i tilknytning til anlegget, sier Storslett.

Fysisk vil det nye anlegget plasseres innenfor det eksisterende fyrhuset på Langmoen som har røtter tilbake til mot slutten av 1930-tallet. Bygningen vil imidlertid gjennomgå en omfattende påbygging og modernisering.

Fortsatt røyk fra Langmo’pipa
Anlegget skal hovedsakelig fyres med flis fra Moelvens sagbruk i regionen (rent trevirke). Selv om energiproduksjonen mer enn dobles, vil utslippene fra energisentralen reduseres. Dette grunnet moderne forbrenningsprosesser og sofistikert renseteknologi. Blant annet installeres et såkalt elektrofilter for å rense ut støvpartikler i røyken. Røyken skal fortsatt ledes ut den over 60 meter høye Langmo’-pipa, et symbol på Brumunddals stolte industrihistorie.

Utfaser forurensende oljefyranlegg
I prosjektet inngår etablering av en 500 meter lang dampledning fra energisentralen inne på Langmoen Industriområde, under Strandsagveien til Tine Meieriet Brumunddal. Ledningen skal overføre mellom 25 og 30 GWh prosessdamp pr år, noe som tilsvarer energibehovet til ca 1500 eneboliger. Hos Tine medfører investeringen at gamle, forurensende oljefyrer kan utfases, hvilket betyr at prosjektet bidrar til at i størrelsesorden 25-30GWh legges om fra olje til fornybar biobasert energi.

- Prøveproduksjon ved anlegget vil starte i midten av september, og i november skal anlegget etter planen produsere for fullt. Gjennom våren og sommeren blir det en hektisk anleggsperiode, sier Storslett.

Distribusjon
I tillegg til investeringen på 53 millioner kroner i nytt bioenergianlegg skal Moelven Langmoen AS utvikles til et nytt distribusjonssenter av varer til byggvarehandelen for hele indre Østlandet.

I følge direktør Olav Djønne i Moelven Langmoen AS er Moelvens strategiske langsiktige plan å styrke Moelven Langmoen AS og utvikle bedriften og industriområdet videre som distribusjonssenter for en vesentlig del av Moelvenkonsernets virksomhet.

- Virksomheten omfatter bl.a. årlig transport av 100.000 m3 trelast inn og samme mengde ut av industriområdet. I tillegg kommer 15.000 m3 trepellets som kjøres ut. Det betyr 20+ trailere inn og tilsvarende ut hver eneste dag. Disse skal laste, losse og manøvrere så rasjonelt som mulig inne på området, noe som krever mye areal, sier Djønne.

Håndteringen inne på området gir ca 400.000 truckløft per år for lossing, bringing og henting til lager/produksjon, samt lasting av ferdigvarer.

- Bare for å tallfeste noe tilsvarer det i snitt to løft per min i 15 timer per døgn 220 dager i året, sier Djønne.

Ny prosjektsatsing på Langmoen
Djønne forteller også at Moelvens Woods nye prosjektavdeling, Moelven Wood Prosjekt AS, i løpet av 2011 også skal inn på Langmoen Industriområde.

- Moelven Wood Prosjekt AS skal markedsføre og selge interiør- og eksteriørprodukter som listverk, paneler, golv og kledning samt tilhørende tjenester til private og offentlige byggeprosjekter. I till til å være en betydelig leverandør til byggvarehandelen, legger nå Moelven inn støtet mot prosjektmarkedet også når det gjelder foredlede byggevarer, sier Djønne.

Tidligere daglig leder og eier Odd Paulsen i nyoppkjøpte Sør-Tre Bruk AS er allerede engasjert som ny som daglig leder i Moelven Wood Prosjekt AS.