Folkeaksjon refser Enova for sparekampanje

Vinterens skyhøye strømpriser hadde vært unngått hvis Enova og Statnett hadde kommet med sparetiltakene sine før, mener Folkeaksjonen mot høyre strømpriser.

Are Tomasgard, spesialrådgiver på området kraft i fagforbundet Industri Energi og stifteren av Facebook-aksjonen Folkeaksjonen mot økte strømpriser, er kraftig provosert av strømsparekampanjen Enova og Statnett lanserer i disse dager. Hvis de hadde kommet med tiltakene sine for et halvt år siden, kunne vi sluppet å betale skyhøye strømpriser fordi kraftmagasinene snart er tomme, mener han.

– Det som provoserer meg mest, er den dårlige timingen på denne kampanjen. Vi ba om tiltak allerede i august. Istedenfor å fornekte at vi var på vei inn i en kald vinter, kunne de begynt å forebygge allerede da, sier Tomasgard til NTB.

I kampanjen heter det seg at forbrukerne kan spare mellom 5 og 10 prosent ved å bruke mindre strøm i hjemme sine.

– Jeg bare håper kampanjen ikke fører til at folk sitter hjemme og fryser, sier Tomasgard.

– Stort potensial

Det er fire år siden kampanjen ble utviklet, men ifølge administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova og konsernsjef Auke Lont i Statnett gjør all oppmerksomheten om de skyhøye strømprisene i dagens situasjon tidspunktet ideelt for å lansere den.

Enova ber deg blant annet dusje kortere, senke innetemperaturen og skru av lys for å redusere strømforbruket – under slagordet «Litt mindre. Hver dag!»

– Men hva får dere til å tro at folk som for andre vinteren på rad sliter med å betale strømregningene sine ikke allerede sparer der det er mulig?

– Det er vår erfaring at man må komme med dette budskapet med jevne mellomrom. Det er et stort antall mennesker som ikke har like stor bevissthet rundt dette, sier Nakstad.

Lont påpeker på sin side at han tror det er et uutnyttet potensial for sparing i industri og næringsliv, samt i det offentlige.

Vil ha krisereserve

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser imidlertid at strømforbruket i Norge har falt med 26 prosent siden vi trådte inn i det nordiske kraftmarkedet i 1993. Samtidig har prisene de siste ti årene blitt tre ganger så høye, ifølge tall VG refererer til torsdag.

Professor Einar Hope ved Norges Handelshøyskole blir kalt den norske energilovens far, fordi hans arbeider innen kraftøkonomi og ligger til grunn for den markedsbaserte kraftomsetningen. Han har nå utredet et forslag om å gjøre det ulønnsomt for kraftselskapene å ikke beholde en krisereserve i vannmagasinene for å hindre at de selger ut vannkraften før vinteren er på sitt kaldeste.

Rekordhøy import

Fyllingsgraden var i årets andre uke 40,8 prosent, etter en nedtapping på 2,2 prosentpoeng fra uka før. Det er dermed fortsatt rekordlite vann i magasinene, men nedtappingen skjer noe tregere enn tidligere i vinter.

I samme periode var det rekordhøy import av strøm fra Sverige, viser de siste tallene fra Norges vassdrags- og energidirektorat

– Den lave magasinfyllingen gjør høy import nødvendig. De siste tre ukene har Norge hatt en import på nesten 1,5 terawattimer, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas. (NVE). (©NTB) (©NTB)

Steinar.Schjetne@ntb.no