Dobbeltspor gir tre ganger så mange passasjerer

En mulighetsstudie viser hvordan Østfoldbanen og Vestfoldbanen kan fullføres med moderne dobbeltspor. Beregningene viser en tredobling av passasjergrunnlaget.

- Studien viser at fullføring av dobbeltsporutbygging gir grunnlag for et langt bedre togtilbud, slik at byene i kjøretid kommer mye nærmere både Oslo-området og hverandre, sier prosjektleder Anne Siri Haugen i Jernbaneverket. En utbygging vil gjøre Østlandsområdet til et mer dynamisk bo- og arbeidsmarked, med Oslo som tyngdepunkt i en mer eller mindre sammenhengende tomillionersby.

To hovedalternativer
Studien har tatt utgangspunkt i to hovedalternativer: Ett med en fremføringshastighet på 200 km/t der lavere hastighet gjennom stasjonsbyene aksepteres, og ett alternativ der den overordnede føringen er gjennomgående hastighet på 250 km/t eller mer. Berørte kommuner og fylkeskommuner er konsultert i studien og har bidratt med anbefalinger og innspill til arbeidet.

Nye strekninger
Mulighetsstudien er utarbeidet med sikte på å analysere helhetlige utbyggingskonsepter for Østfoldbanen og Vestfoldbanen med utgangspunkt i parseller som er bygget ut, eller som er en del av gjeldende Nasjonal transportplan (NTP). Mulighetsstudien viser dermed ulike alternativer for nye traseer der det i dag ikke foreligger planer. Disse strekningene er Haug-Halden på Østfoldbanen og Drammen-Kobbervikdalen, Nykirke-Barkåker, Tønsberg-Farriseidet og Porsgrunn-Skien på Vestfoldbanen.

Kostnadsberegninger
Kostnadsberegninger viser at det er sannsynlig at fullføring av dobbeltspor på Østfoldbanen til Halden vil kunne koste mellom 16 og 20 milliarder kroner, avhengig av alternativs- og trasevalg. Det er bare små kostnadsforskjeller mellom de to hastighetsstandardene på Østfoldbanen. På Vestfoldbanen er det større forskjeller. Der vil det mest sannsynlig kunne koste rundt 23 milliarder kroner for 200 km/t-standard og ca 35 milliarder for gjennomgående 250 km/t-standard.

Kjøretidsberegninger
Kjøretidsberegninger viser 25 – 50 prosent reduksjon i kjøretidene. Oslo-Halden vil kunne gå unna på ca. 1 time mot dagens 1 time og 45 minutter. På Vestfoldbanen vil for eksempel Drammen - Tønsberg kunne ta 23 minutter, mot dagens 54 minutter. Oslo-Tønsberg vil dermed kunne reduseres fra dagens 1 time og 30 minutter ca. 1 time. Oslo - Porsgrunn vil kunne komme ned mot 1 time og 30 minutter mot dagens 2 timer og 30 minutter.

Byggetid
Utbyggingshastigheten avhenger av hvor mye penger som stilles til rådighet for utbygger. Studien viser en analyse av ressursbehov ved 15 års plan- og byggetid fra vedtak. Forutsigbar finansiering er lagt inn som en forutsetning.

Videre utredning: KVUSammen med Dovrebanen til Lillehammer skal fullføring av dobbeltspor på disse strekningene utredes videre i en såkalt konseptvalgsutredning (KVU). Sammen med en rekke øvrige utredninger, som Høyhastighetsutredningen, skal anbefalingene koordineres og gis som innspill til Samferdselsdepartementets arbeid med neste Nasjonal transportplan, som skal legges frem i 2013.

Ingen anbefaling nå
Jernbaneverkets anbefaling av konsept vil først komme etter neste planfase: Konseptvalgsutredning (KVU) for alle de tre intercity-strekningene. Funn i mulighetsstudien vil bli brukt som grunnlag i KVU-arbeidet, som nå er i oppstartsfasen. Hvilke konsepter som skal analyseres vil være et resultat av den omfattende eksterne samarbeidsprosessen i KVU-arbeidet. Det er for eksempel tenkelig at kombinasjoner av de to analyserte konseptene vil kunne bli anbefalt etter en KVU.

Koordineres med høyhastighetsutredningen
Funnene fra studien og den videre KVU-prosessen skal koordineres med høyhastighetsutredningen. Utredningene henger sammen, blant annet fordi høyhastighetsutredningen skal se på hvorvidt fremtidige høyhastighetstog skal kunne benytte seg av intercitystrekningene på Østlandet før de evt. grener av til egne høyhastighetstraseer på fjernstrekningene.