Tek10 en helserisiko i nye leiligheter

TEK 10 setter opp minimumsstandard for ventilasjon, - og det vet vi blir standard i en presset bransje.

Den tilsier 1.2m3/hm2 med minimum 26 m3 pr person i soverom. Ventilasjon (opplevd luftkvalitet) har sterk sammenheng med trivsel og helse sett mot det såkalte ”syke-hus-syndromet”. Dette går på plager som irritasjoner i nese/luftvei, infeksjoner, astma og allergier.

Det er dokumentert at luftmengder under 90 m3 /h og person øker risikoen for å få disse plagene.

I en tre-romsleilighet på 90 m2 , med tre personer, sier dagens minimumsforskrifter at ca 120 m3/h er nok - mens vi burde dimensjonert ventilasjonen til 270 m3/h for å komme ut av faresonen!

En annen konklusjon i inneklimaundersøkelser er at allergiske sykdommer blant barn er spesielt vanlig i boliger med en luftveksling under 0.5 pr. time.

Og der er TEK 10 i dag!

Det som også er bekymringsfullt er at innemiljøet i leiligheter er mye ”farligere” enn i kontorer. Det skyldes såkalte ”UFP”-er - ultrafine partikler -som bl. a produseres via gasspeiser, levende lys, støvsugere, vedovner, ulike varmeovner og ved vanlige boaktiviteter.

Disse partiklene har påviselig negativ effekt på lunge- og hjerte – karsystemet.

Konklusjonen fra forskermiljø: -” dette vil få betydning for fremtidige bestemmelser rundt energisparing - og det er stort behov for mer forskning”.

I påvente av videre konklusjoner må byggebransjen bevege seg bort fra minimumsløsninger basert på TEK 10, og slutte å levere ventilasjonsløsninger som er tikkende bomber!

Ventilasjonsløsninger i leiligheter må ligge på samme standard som vi leverer i kontorer, slik at vi fjerner oss fra det risikoområdet som vi vet en del om.

Denne kvaliteten er mye viktigere enn andre kvaliteter som er prisdrivende for leiligheter og som ikke betyr noe i helsesammenheng.