Enova-konkurranse om vannbåren varme

Enova utlyser en konkurranse for å stimulere til utvikling av rimelige vannbårne varmesystemer og promotere disse løsningene i konkrete eksempelbygg.

Enova vil gjennom konkurransen kjøpe utvikling av innovative og rimelige løsninger for installasjon av vannbåren varme. Dette vil gi valgte tilbydere muligheten til å sette av tid og ressurser til utvikling av nye løsninger. Samtidig vil profilering av løsningene gi en positiv markedsføring av aktørene.

Målsetning
Enova har som målsetning at fornybar varme skal være den foretrukne form for oppvarming. En forutsetning for effektiv utnyttelse av fornybare energikilder til oppvarming, er vannbårne varmesystemer, som i dag ofte velges bort på grunn av høye investeringskostnader.

Denne konkurransen har som målesetning å bidra til reduksjon av installasjonskostnadene for vannbårne varmesystemer, gjennom utvikling av nye løsninger og økt samhandling i byggeprosessen.

Konkurransen vil bidra til to viktige leveranser:

• Konkrete eksempelbygg med lave installasjonskostnader for vannbåren varme
• Kompetansespredning av utviklede løsninger og erfaringer fra de konkrete prosjektene

Målgruppe
Byggherrer og entreprenører er målgruppe for konkurransen og vil oppfordres til å levere tilbud på mulig utviklingsprosjekt for vannbårne varmesystemer. For å sikre praktisk gjennomførbare løsninger, vil Enova at utvikling av løsningene skal skje i sammenheng med konkrete byggeprosjekter. Aktørene oppfordres til samhandling med andre sentrale aktører i verdikjeden.

Aktuelle bygg for konkurransen er kontorbygg og boligblokker, innen både dagens standard (TEK10) og passivhusstandard. Dette lyses ut som fire separate anskaffelser.

Utvalgte prosjekter vil benyttes for promotering av rimelige løsninger for vannbårne varmesystemer, både underveis i byggeprosessene og etter at byggene er ferdigstilt. Blant annet vil prosjektene promoteres kraftig på konferansen ”Bygg Reis Deg” i oktober 2011, hvor det legges opp til at løsningen presenteres på egen utstilling/stand i Enovas del av konferanseområdet. Det planlegges også et innslag med omtale av prosjektene og kåring av intern vinner på konferansens åpningsmiddag. I tillegg vil media brukes for profilering.

Gjennomføring av konkurransen
Konkurransen vil gjennomføres som en ordinær anskaffelsesprosess, der flere konkrete utviklingsprosjekter/bygg blir valgt innen fire ulike kategorier.

Konkurransen lyses ut på Doffin/TED 20. januar, med frist for deltakelse 1. april 2011 (www.doffin.no). Det lyses ut en konkurranse innen hver av de fire kategoriene:

• Kontorbygg med dagens standard (TEK10)
• Kontorbygg med passivhusstandard
• Boligblokk med dagens standard (TEK10)
• Boligblokk med passivhusstandard

Det arrangeres tilbudskonferanse 16. februar 2011 i Professor Brochsgt 2, 7030 Trondheim, møterom Kirsebæret.

I anbudsprosessen vil blant annet løsingsforslag, totale kostnader for Enova og tilbyders leveringsevne vektlegges. Løsningsforslag inkluderer en beskrivelse av konkret bygg/byggeprosjekt, beskrivelse av standard og skisse til ny varmeløsning samt en beskrivelse av hvordan ekstra ressurser skal benyttes. Utviklingsprosjektets ambisjonsnivå for kostnadsreduksjon og de konkrete byggenes signalbyggeffekt vil være viktig.

Enova tar sikte på å tildele kontrakt i midten av mai 2011.