Igangsetting av boliger opp 41 prosent

Den akkumulerte igangsettingen av boliger i 2010 var 41 prosent høyere enn i 2009. Ferske tall viser at det ble oppført rett underkant av 23 000 boliger i 2010.

Det viser statistikk som Prognosesenteret og Boligprodusentenes forening presenterte i dag. Den sterke veksten har i hovedsak kommet i leilighetssegmentet med en økning i 2010 på nesten 80 prosent sammenliknet med 2009. Bevegelsene er langt mindre i eneboligmarkedet, selv om det også i dette markedet er en positiv tendens.

Tallknuserne karakteriserer likevel markedet for å ligge på gjennomsnittlig moderat nivå sammenliknet med de ti siste årene. Både salgs- og igangsettingssnivåene er under gjennomsnittet de siste 10 årene. Det viser at det er en treghet i markedet i forhold til å snu en forholdsvis langvarig nedtur over flere år.

Leiligheter stiger mest

Boligsalget viser en samlet økning på 16 prosent sammenlignet med hele 2009. Det er leilighetsmarkedet som viser den klart største veksten knyttet til salg med 26 prosent økning fra 2009, viser statistikken. Det er verdt å merke seg at avslutningen på 2010 ble bra.

Både salget og ordrereserven i 4. kvartal 2010 er opp mot det beste som er målt i 4. kvartal noen gang, og begge ligger mer enn 10 prosent høyere enn et historisk gjennomsnitt for 4. kvartal tidligere år.

- Ordrereserven i forhold til samme tid i fjor er økt med 34 prosent. Det er tall det er gledelig å rapportere om. Jeg tror det vil bety at det blir god aktivetet for våre medlemmer framover i 2011, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening.

Målinger blant landets boligaktører viser at forventningsindikatoren på kort og litt lengre sikt er på et høyt og fortsatt stigende nivå.

Den helt store forskjellen i markedet utgjøres klart av en sterk vekst i leilighetsmarkedet og Boligprodusentenes forening og Prognosesenteret, mener mye tyder på at denne positive utviklingen vil fortsette inn i 2011.

- Det er i leilighetsmarkedet jeg forventer de største økningene i år, sier Jæger.

Rogaland drar opp - svakt i Oslo

Spesielt Rogaland kan vise til knallsterke tall i 2010.

- Rogaland har 8 prosent av landets totale boligmasse, men kan i 2010 vise til hele 19 prosent av igangsettingen. Rogaland er et område der politikerne har vært flinke til å tilrette for boligbygging, påpeker Jæger.

Han er ikke like imponert over tallene fra Oslo-området.

- I området i og rundt Oslo må man ha fokus på den totale tilretteleggingen for å få boligproduksjonen opp. Det er behov for høyere aktivtet og en raskere aktivitetsøkning enn vi ser i dag i og rundt Oslo-området. Vi ser at det trengs en dobling i forhold til nivået i dag for å tilfredsstille det behovet man har i området med sterk befolkningsvekt, sier Jæger til Byggeindustrien.

Oslo har 14 prosent av Norges totale bygningmasse, men hadde i 2010 kun 10 prosent av den totale igangsettingen av boliger.