Første sivile radarenhet i Finnmark

Natt til 20. januar ble Avinors nye radar på Vardfjell i Alta kommune tatt i bruk for inn- og utflyginger for Alta lufthavn.

Radaren er Avinors sin første sivile radar i Finnmark og vil forbedre radardekningen i Vest-Finnmark. Dette er et viktig ledd i Avinors arbeid for en effektiv og sikker luftfart.

Lufttrafikktjenesten ved Alta kontrolltårn har det siste halvåret gjennomført intensivt og nødvendig opplæring for å bli godkjent som radarenhet av Luftfartstilsynet. Alta kontrolltårn kan fra 20. januar benytte radaren til inn- og utflyging til Alta lufthavn, sier en fornøyd Jan Østby, Sjef for Område Nord i Flysikringsdivisjonen.

- Bruk av radar har klare sikkerhetsgevinster, og øker kapasiteten og smidigheten i luftrommet. Radaren i Alta er dermed viktig i vårt arbeid for en effektiv, sikker og smidig trafikkavvikling også i fremtiden, sier Stein Berglund, prosjektleder for Avinors radarprogram.

Etter at regjeringen i mai 2008 ga grønt lys for ekspropriasjon av nødvendig grunn og rettigheter for å etablere flyradar på Vardfjell, ble byggearbeidet startet opp i oktober samme år. Byggearbeidet ble avsluttet i februar 2010. Siden da har det pågått montasje og testing av selve radaren. Radaren fikk Luftfartstilsynets aksept for idriftsettelse i slutten av oktober ifjor. Radardataene ble overført og i første omgang tatt i bruk av Bodø kontrollsentral (Bodø ATCC).

- Radaren ble lokalisert på Vardfjell etter en grundig faglig vurdering. Plasseringen og dekningsområdet til radaren medfører også at Bodø kontrollsentral får en forbedret overvåking østover og nordover, og den gir også forbedret radardekning i luftrommet over Banak.