Trondheimsklinikken

Trondheimsklinikken

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
105 millioner kroner

Bruttoareal: 8.000 kvm

Byggherre: Klostergata Holding

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt: ARC Arkitekter

Landskapsarkitekt:
Link Entreprenør

Rådgivere: RIB: Siv.ing. P.O. Danielsen - RIVVS: Kjells VVS - RIE: Buvik Elektro - RIVent: GK Norge - RIAku og RIBr: Cowi - RIGeo: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nidaros Oppmåling - Grunnarbeider: Terra Entreprenør - Gulvavretting: RS Gulv - Smedarbeid og rekkverksleverandør: Øysand Stål - Taktekking: Mestertak - Glass- og aluminiumsarbeider: BA Glass & Fasade - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Blikkenslager: Icopal Tak - Solavskjerming: Celsius - Systemhimlinger og -vegger: Moelven Nordia - Maler og gulvlegger: Bråten og Berge - Parkettlev: Gunnar T. Strøm - Tegl, flis og puss: Murmester Bugge - Rørlegger: Kjells VVS - Elektro: Buvik Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Branntetting: Firesafe - Brannporter, branndører og brannsikring av søyler: Thermax - Lås og beslag: Beslag-Consult - Lettdører: Swedoor - Plassbygde møbler: Steinar Eik Jensen - Storkjøkken: Metos - Kjøkken: Sigdal Kjøkken - Bygge-varer: Byggmakker Støren

Rusbehandling Midt-Norge HF har nå etablert Trondheimsklinikken i to nye bygg på Øya i Trondheim.

Trondheimsklinikkens største bygg huser blant annet to døgnavdelinger med til sammen 40 pasienter og to poliklinikker, herunder Psykisk Helsevern sitt Ungdomsteam. Det minste bygget inneholder Kompetansesenter Rus, Lærings- og mestringssenter og FoU-avdeling.

Helhetlig tilbud
Målet med samorganiseringen av rusforetakets tilbud i Trondheimsområdet og samlokalisering med Psykisk Helsevern sitt Ungdomsteam er å gi pasientene et helhetlig tilbud og en bedre pasientopplevelse. Trondheimsklinikken skal også forbedre faglig kvalitet, gi mer effektiv ressursutnyttelse og et mer sammenhengende tjenestetilbud, gi økt samhandling med andre tjenesteytere og integrere forebygging, behandling, utdanning og forskning.

Prosjektleder Terje Haaland sier at alle former for rusproblemer vil bli behandlet i bygget. – Det blir egne avdelinger for ungdom og for voksne. Behandlingen skjer både poliklinisk og ved innleggelse.

To bygg
Trondheimsklinikken holder til i et bygg på 6.000 kvadratmeter og et på 1.000 kvadratmeter. Byggene er bundet sammen med en kulvert under gateplan. Det største bygget har fem etasjer og det minste fire etasjer over bakken. Tiltakshaver er Klostergata Holding AS. Byggene er tegnet av ARC Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Veidekke Entreprenør AS. Kontraktssummen er 105 millioner kroner eks mva. Byggestart var i juli 2009. Byggene stod ferdige i desember 2010.

I første etasje i det største bygget er det resepsjon, kantine, treningssal, aktivitetsrom og toaletter/garderober. I andre og tredje etasje er det klinikker for ungdom og voksne. Fjerde og femte etasje rommer kontorer, møterom og behandlingsrom. Dette bygget rommer også en Coop Prix butikk.

Plasstøpt betong
Prosjektleder Vegard Følstad i Veidekke Entreprenør forteller at grunnen dels bestod av hard leire og dels av forurensete masser. Disse massene er tatt opp og deponert på Langøya utenfor Holmestrand.

Byggene har bærende konstruksjon i plasstøpt betong. Det største bygget har tak av betong mens det minste har stålplatetak. Fasadene har forblending i lys grå tegl med innslag av glass. Øverste etasje på begge byggene har båndtekking med sink. Det største bygget har flis på gulvene i første etasje med unntak av trimrommene der det er sportsgulv, parkett på beboerrommene i andre og tredje etasje og belegg i kontoretasjene. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er inntrukne og i tre med beslag i aluminium. Begge byggene har universell utforming.

Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på fjernvarme. Det er gulvvarme i baderom og i deler av første etasje. Resten av byggene har radiatorer. Vinduene har en U-verdi på 1,1. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Byggene har sentral driftskontroll og er fullsprinklede. Solavskjerming skjer med utvendig duk og utvendige skjermer. Begge byggene har takterrasser. I underetasjen er det 39 biloppstillingsplasser.

Finsnekring
Vegard Følstad sier at kompleks utforming med mange krevende detaljer kombinert med få rette vinkler var utfordrende i dette prosjektet.

– Det er mye glass i fasaden. Derfor var bæringen for tegl krevende. Det løste vi med tegldragere. Med alle fag var 90 personer i arbeid her da aktiviteten var på topp. Byggingen skjedde uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 66 prosent. Prosjektet omfatter mye finsnekring for fagarbeidene, og har derfor gitt oss kompetansehevning.

Komplekst bygg
Sivilarkitekt Thor Walter Andersen i ARC Arkitekter forteller at en av de største arkitektoniske utfordringene var å få til nok areal til alle funksjonene som skulle inn i byggene.

– Funksjonene i det største bygget er også ganske komplekse, med butikk, poliklinikk, døgnposter og kontorer. De ulike etasjene har forskjellige planløsninger. Det var en krevende kabal å få til å gå opp til en fornuftig pris. Vi skulle også ha ryddige føringsveier for tekniske installasjoner og fasader som harmonerer med omgivelsene. Siden vinduene endrer posisjon oppover i etasjene valgte vi å ha tydelige etasjeskiller i fasaden.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter