TCM

TCM

Sted: Mongstad

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
175 millioner kroner

Bruttoareal: 5.500 kvm

Byggherre: TCM DA

Operatør: Statoil

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: YIT

Arkitekt: Astrup & Hellern

Rådgivere: RIB: Node - RIV, RIE og RIBr: Sweco - RIAku: Kilde Akustikk

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Vassbakk & Stol - Betongarbeider: Nordhordland Grunn & Betong - Betongelementer vegger: Egersund Betongteknikk - Betongelementer bæresystem: Spenncon - Gulvstøp/avretting: Betonggulv - Smed- og stålarbeider: BSI Service - Taktekker og blikkenslager: Fløysand - Glassfasader: KEBO - Innervegger, himlinger og datagulv: Acusto - Maler, gulvlegger og tepper: Fasade & Interiør - Mur og flis: Murmester Petter Pettersen - Persienner: Orion Systems - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Hole Lås - Møbler: Pitney Bowes - Kantinekjøkken: Karl B Hauge - Kjøkken: Sigdal - Heis: Scan Heis - Lagerautomater: Kardex - Verkstedsutstyr: Meidel - Traverskran og to søylesvingkraner: Munck Cranes - Anleggsgartner: Anleggsgartner Wikholm - Porter: Windsor - Maskinutleie: Cramo - Rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Mottak byggavfall: Leknes

Containerservice

Astrup & Hellern har tegnet og LAB Entreprenør har ført opp et administrasjons- og kontrollbygg og et verkstedsbygg ved TCM (Technology Centre Mongstad) med YIT som teknisk totalentreprenør.

TCM er verdens største anlegg for testing og utvikling av teknikker for fangst av CO2, noe som kan bety mye for reduksjon av utslipp av klimagasser. Kunnskapen som utvikles her kan brukes til å fange CO2 ved blant annet verdens 5.000 kullkraftverk. Anlegget er et samarbeidsprosjekt mellom den norske stat, ved Gassnova, Statoil, Shell og Sasol og organisert i TCM DA. Totalt skal det investeres 6,2 milliarder kroner i prosjektet.

175 millioner kroner
Byggene er på 5.500 kvadratmeter og kostet 175 millioner kroner eks mva, inkludert inventar og utstyr. Administrasjons- og kontrollbygget har to etasjer over bakken og en etasje under. Verkstedsbygget har en etasje med mezzanin. Byggene eies og driftes av TCM DA. LAB Entreprenør utførte de bygningsmessige arbeidene i totalentreprise, mens YIT var totalteknisk entreprenør. Byggearbeidene startet i mai 2009. Byggene stod ferdige i oktober i fjor.

Administrasjons- og kontrollbygget inneholder resepsjon, kontorer for 50 personer (halvparten i cellekontorer og halvparten i landskap), flere møterom, tre kontrollrom (for TCM, Aker og Alstom), kantine med sitteplass for 80 personer, tekniske rom og en parkeringsgarasje. Verkstedsbygget inneholder verksted, laboratorium, kontorer og tekniske rom.

Betong og glass
Tomten administrasjons- og kontrollbygget ligger på er på 19 mål. Grunnen var ferdig planert da byggearbeidene startet. Prosjektleder Lasse Smilden i LAB Entreprenør forteller at begge byggene har rektangulær form.

– De ligger i rett vinkel og er bundet sammen med et glassbygg. Administrasjons- og kontrollbygget har bærende konstruksjon av plasstøpt betong med etterspente dekker. Verkstedsbygget har bærekonstruksjon av betongelementer. Begge byggene har isolerte og tilnærmet flate tak (et par graders fall) tekket med takbelegg.

Taket i verkstedsbygget bæres av SIB bjelker. Byggene har fasader i slipte betongelementer. Administrasjons- og kontrollbygget har også en stor glassfasade og mange store vinduer. Det er fliser i inngangspartiet og resepsjonen, heltre eik på gulvet i kantinen og tepper i kontorlokalene. I verkstedet er det hardbetonggulv med akrylbelegg. Dette gulvet er støpt rett på komprimerte steinmasser. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Det er mulig å utvide byggene senere.

Flate klimatak
Byggene har vannbåren oppvarming via gulvvarme og radiatorer, med unntak av kontrollrommene som av sikkerhetsgrunner har elektrisk oppvarming. I kontorene skjer oppvarming via flate klimatak. På kontorene kan temperaturen individuelt stilles pluss/minus 2 grader Celsius. Energibruken er beregnet til 165 kWh per kvadratmeter per år. Vinduene har en U-verdi på 1,2 og tåler et trykk på 750 kg per kvadratmeter (det er tre ganger mer enn tak på eneboliger skal tåle). Administrasjons- og kontrollbygget har tre og verkstedsbygget to ventilasjonsanlegg. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering. Begge byggene har sentral driftskontroll. På grunn av strenge krav til eksplosjonsfare skjer solavskjerming med persienner inne i glasset (utvendige persienner med motorstyring oppfyller ikke krav til Ex) og med faste skjermer.

Vokste
Lasse Smilden sier at Statoil var en engasjert byggherre.

– På grunn av nærheten til raffineriet hadde vi meget strenge HMS krav. Vi har brukt 130.000 mannskapstimer på byggene og utførte arbeidet uten noen fraværsskader. Jeg tror alle som var på byggeplassen vokste på dette prosjektet, spesielt når det gjelder HMS. Det ble arrangert HMS-samlinger (utvidet lunsj) hver måned i regi av LAB og Statoil i felleskap. Her var det pliktig oppmøte for alle som var på byggeplassen. Dette var effektivt grep for å holde et konstant fokus på HMS og vi fikk samtidig engasjerte fagarbeidere. Arbeidet var krevende. Administrasjons- og kontrollbygget er ikke noe A4 kontorbygg. Spesielt på tekniske fag var det krevende utfordringer som YIT taklet bra underveis.

Hallvard Grodås i Statoil skryter av LAB Entreprenør, som har levert ifølge skjema. – Ting er solid og enkelt og LAB Entreprenør har bidratt til gode HMS resultater.

Seniorrådgiver Fritjof Skaflestad i Acusto AS forteller at firmaet har levert og montert innervegger, innvendige og utvendige himlinger, utvendige baldakiner, innvendige dører stål og tre, datagulv og fundamenter for alle tavleskap. – Det er høye krav til lydreduksjon i bygget. Glassveggene i kontorene er målt til 50 dB. Vi har også akustikkbehandlet verkstedet med lydabsorberende plater i vegger og tak.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter