Stord Hotel

Stord Hotel

Sted: Leirvik

Prosjekttype/bruk: Utbygging

Entreprisekostnad eks mva:
65 millioner kroner

Bruttoareal: 4.800 kvm

Byggherre: Stord Hotel

Byggherreombud:
Egil M. Mortensen

Totalentreprenører: Block Berge Bygg og Idealhus (et AF)

Arkitekt: Link Signatur, avd. Stord

Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIVVS: VVS Bømlo - RIVent: Sunn-Vent - RIE: Grov Elektro

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Landmark Maskin - Betongarbeider: Andersen & Valenza - Ferdigbetong: Ølen Betong - Betong-saging: Hordaland Betongsaging - Stålarbeider: SN Stålbygg - Taktekking: Nygård tak - Glass- og aluminiumsfasader: Time Aluminium - Tømmer, himlinger, dører og ståldører: Innomhus - Maler, gulvlegger og epoksybelegg: Kjelsnes - Flislev, flislegger og murer: Engevik Byggsenter - Baderomskabiner: E.J. Badekabiner - Rørlegger: VVS Bømlo - Elektro: Grov Elektro - Ventilasjon: Sunn-Vent - Branntetting: Thermax - Heis: Heis Tek - Rekkverk: Hamre

Idealhus og Block Berge Bygg har ført opp en blokk på ni etasjer ved Stord Hotel på Leirvik Link Arkitektur har tegnet bygget.

Blokken inneholder 82 nye rom og en kurs- og konferanseavdeling på 800 kvadratmeter som inneholder seks møte- og konferanserom.

Arbeidsfelleskap
Blokken er på 4,800 kvadratmeter og er oppført i arbeidsfellskap mellom Idealhus og Block Berge Bygg. Den har kostet 65 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Stord Hotell. Byggearbeidene startet i februar i 2010 og bygget stod ferdig i månedsskiftet november/desember 2010.

Stod Hotell er primært et forretningshotell med mange kunder innen offshorerelatert virksomhet. Hotellet har nå 149 rom. I løpet av februar skal ytterligere 20 rom tas i bruk. Hotellet har livsløpsstandard. Det er cirka 40 arbeidsplasser ved hotellet. Største eier er Tveita-familien. Direktør er Martin Tveita.

Betongelementer
Prosjektleder Arve Hindenes i Idealhus beskriver grunnforholdene som halvvanskelige. På grunn av dårlig fjellkvalitet hviler den nye blokken på 50 pilarer som går en meter ned i fast fjell.

Blokken er tilnærmet rektangulær. Bærende konstruksjon er betongelementer med sandwichkonstruksjon og hulldekker. Taket er flatt, isolert og tekket med takpapp. Niende etasje er delvis inntrukket. Fasaden består av hvite og mørkegrå betongelementer med slipte overflater. Foran noen lave vinduer på hotellrommene er det røde, gule, blå eller grønne glassplater. Det er tepper i gangene og i kurs- og konferanselokalene. På hotellrommene er det parkett. Det er brukt systemhimlinger i de fleste områdene. I niende etasje er det fast himling. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Hindenes sier at det ble brukt midlertidig tekking over blokken for å kunne fremskynde innredningen før de øverste etasjene kom på plass.

Brannheis
Blokken har vannbåren oppvarming basert på elektrisitet med naturgass som alternativ energikilde. Alle vinduene har tre lag og en U-verdi på 0,8. Betongelementene har isolasjon i grå polystyren og en U-verdi på 0,15. ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Blokken er fullsprinklet og har en av de første brannheisene som er installert i Norge. Det er brukt soldempende glass på utsatte steder.

Grei byggeprosess
Hindenes sier at byggingen har gått geit.

– De største utfordringene var at hotellet var i full drift og at byggeplassen var trang. Bruk av elementer og baderomskabiner hjalp på dette. 50 personer var med da aktiviteten var på topp. Arbeidene ble utført uten fraværsskader. Det har vært kildesortering på byggeplassen og sorteringsgraden på byggavfall er mellom 60 og 70 prosent. For oss har dette vært et spennende prosjekt som har tilført oss nyttig kompetanse. Vi har vist at vi kan føre opp store bygg. Vi har samarbeidet med Block Berge Bygg tidligere og vi gjør det gjerne igjen.

Markere hotell og sted
Sivilarkitekt og partner Svein Halleraker i Link Arkitektur sier at man ville unngå å bygge ut en ny fløy, noe som er vanlig ved utvidelser av hoteller.

– Det gir ofte et rotete inntrykk. Vi foreslo å bygge en søyle midt i hotellet. Det gir en mer helhetlig utbygging. Stord Hotell er en viktig bedrift og ved å bygge i høyden kunne stedet hotellet ligger på markeres tydelig. Både reguleringsprosess og samarbeid med rådgivere og entreprenører har gått meget bra.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter