Schweigaardsgate 34 E

Schweigaardsgate 34 E

Sted: Oslo

Prosjekttype: Rehab og nybygg

Kontraktssum eks mva:
21 millioner kroner

Bruttoareal: Rehab. ca 1.000 kvm, nybygg ca. 1.000 kvm

Byggherre:
Schweigaardsgate 34 AS

Totalentreprenør: Betonmast

Byggherreombud: Byggprosjekt

Arkitekt: Thomas Kozlowski

Rådgivere: RIB: Rambøll
- RIBR: BST - RIE: Mingar Consult

Underentreprenører og leverandører: Riving: NorProdukter Miljø - Tak: Lett-Tak - Tømrer: Byggmontasjen - Ventilasjon/klima: Bryn Byggklima - Prefab: Contiga - Plasstøpt betong: Eiker Husbygg - Kjøkken: HTH Prosjekt - Dører: Dooria - Himlinger og fronter: Moelven Nordia Prosjekt - Tepper og belegg: Ragnar Andersson - Stålarbeider: Frech mek. Verksted - Glass, alufasader: CC-Glass - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Flis og tegl: Viking Entreprenør - Solskjerming: Lady Persienner - Tekking: Follo Tak og Vedlikehold - Brannvindu: Lian - Branntetting: Byggimpuls - Rør, kjøling: Eriksen og Jensen - Rør, sanitær: Rørmester Stian - Elektro: Centrum Elektriske - Maler: Mårtensson Måleri - Ståldører: Firesafe - Sparkling: Perras Gulvservice - Møbelsnekker: Jøndal og Hoff - Lås og beslag: Lås & Prosjekt - Betongrehabilitering: Consolvo (tidl. Vedlikeholdsservice) - Heis: Kone - Branngardiner: BVS - Datagulv: Sigmund Olsen Agentur

Det ble tenkt nytt da det skulle legges på to etasjer på den gamle 30-tallsgården i Schweigaardsgate. Den utradisjonelle løsningen bryter helt med det eksisterende, men bidrar også til en forskjønning av nærmiljøet.

Schweigaardsgate 34 E var en gang det gamle Fellesmeieriet og er en del av det såkalte Landbrukskvartalet som består av 18 bygninger. Landbrukets Hus, der Norges Bondelag er den største eieren, kjøpte bygget i 1976, og har siden utviklet det til kontorer og administrasjon.

Med den positive utviklingen av denne bydelen, blir området stadig mer populært for leietakere og investorer. De økte utleiemulighetene er også bakgrunnen for byggherre Schweigaardsgate 34 AS` utvidelsesbehov av dette bygget.

Bygget over seg selv
Med denne kontrakten kunne Betonmast ha sett sitt gode navn og rykte på spill. De har selv hovedkontor i hele 3. etasje i samme bygget. Kontrakten omfatter rehabilitering av fjerde etasje, og ca. 1.000 kvm nybygg fordelt på femte og sjette etasje. De krevende byggetekniske arbeidene med komplisert riving og dekkeforsterking måtte løses uten problemer for kolleger eller andre leietakere i etasjene under.

– Vi måtte først rive hele femte etasje der det var en vaktmesterleilighet med 80 kvm takterrasse. Alt innvendig ble revet med riveroboter. Et midlertidig avrennings-system ble etablert i etasjene under. Vi la ny membran oppetter de eksisterende betongveggene, før vi så rev taket − i god tid før det verste snøfallet kom, forteller anleggsleder Lars Engebretsen i Betonmast Bygg.

Søyleforsterking
Rambøll, som var RIB på prosjektet, hadde i sine beregninger vurdert at deler av dekket i fjerde etasje ikke hadde en bæreevne på mer en 100 kg. pr. kvm. Derfor ble et nytt stålbjelkelag etablert oppå det eksisterende betongdekket. Prefagbygget i to etasjer står nå direkte oppå dette stålbjelkelaget. Enkelte av søylene i etasjen under måtte forsterkes før punktlasten ble ført direkte ned på disse.

Mot nord ligger det en trappe- og heissjakt som måtte utvides. Det ble brukt riverobot fra femte etasje og pigget ned, slik at bare et skall av yttervegger sto igjen. Trappesjakten er hevet med en og en halv etasje, påført klimavegg og teglforblending. I tillegg til denne heisen er også en annen heis i bygget fornyet.

Utformingen i fasadene på de to nye etasjene er spesiell, men også krevende byggeteknisk og logistikkmessig. Fasaden henger på utsiden, og har primær og sekundær konstruksjon som er trukket tilbake inn i bygget. En frittstående veggdel henger på en brakett som er festet inne i etasjen. En limtredrager bærer dette feltet. Det er i prinsippet en klimavegg uten vertikale stolper med gjennomgående vindusfelt uten utvendige sprosser, der de vertikale bæringene er usynlige fra utsiden.

Tun Media skal inn
− Det var et ønske om å forme de to nye etasjene så luftige som mulig, i sterk kontrast til den gamle industribygningen for øvrig. Det skal avspeile det som skjer i moderne byggekunst, og ikke minst den aktiviteten som leietaker Tun Media skal ha i arealene, forklarer arkitekt Thomas Kozlowski, som også har tegnet de fleste av ombygningene i Schweigaardsgate 34.

– Dette er en løsning vi har gjort tidligere, men da i et boligprosjekt. Lyseffekten blir helt annerledes. Det gir en lett og svevende effekt om natten. Vi tenker mye energi og miljø, og bruk av dagslys er veldig viktig. Her vil det totale rommet fylles med dagslys, så behovet for elektrisk lys minimeres. Men, det var mye tankevirksomhet for å få dette til. Samarbeidet og den kreative tenkningen med Betonmast var viktig; dette var jo noe de heller ikke hadde gjort før, sier Kozlowski.

Denne måten å utforme de to nye etasjene på skal ikke nødvendigvis understreke antall etasjer. Sett utenfra kan det være en, to eller ett stort rom. De horisontale vindusfeltene fra gulv til tak, kamuflerer de to etasjene.

– I stedet for å finne frem til noen teglløsninger i tråd med den gamle fasaden, valgte vi å tenke helt nytt og bryte helt. Det ser vi ble svært vellykket. Vi ligger jo veldig sentralt i forhold til infrastrukturen i sentrum, og hele området vårt her er på 18 mål. Reguleringsplanen har et omfattende areal på ca. 12.000 kvm med nybygg, så mye kan skje. Det er jo morsomt å få til noe i en bydel som tidligere var litt slitt, sier daglig leder i Schweigaardsgate 34 AS, Steinar Jensen.

– Å ta av tak og bygge midt på vinteren var jo en risiko. Membranen har vi vanntestet, den var helt tett. Vi hadde heller ikke helt oversikt over hvor mye som måtte stemples før vi satte i gang med å rive den eksisterende etasjen. Riveprosessen var forholdsvis utfordrende. Ikke minst med tanke på at vår administrerende direktør satt rett under oss. Det gikk heldigvis bra, avslutter Lars Engebretsen med et smil.

Tekst: Trond Joelson. Foto: Jiri Havran


Flere prosjekter