Terningen Arena

Terningen Arena

Terningen Arena
– Idrett og Kultur

Sted: Elverum

Prosjekttype:
Idretts og kulturanlegg

Kontraktsum eks. mva:
73 millioner kroner

BTA: 5.100 kvm

Byggherre: Terningen Arena Idrett og Kultur AS (Elverum kommune/ Utstillingsplassen Eiendom)

Totalentreprenør:
Martin M. Bakken

Prosjektledelse: Palm & Bratlie
(nå Norconsult Gjøvik)

Arkitekt i forprosjekt:
Kontur Arkitektur + Konstruksjon

Arkitekt gjennomføring:
Anderssen og Fremming

Rådgivere: RIA, RIBR: Anderssen og Fremming - RIB: Bracon - RIV: Techno Team Prosjekt - RIE: IBR-Elprosjekt : RI Akustikk: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhus-arbeid: Rune Øvergård - Bæresystemer betong: Betong Øst - Hulldekker: Spenncon - Plattendekker: Färdigbetong - Bæresystemer limtre: Moelven Limtre - Ståldører, branndører og branntetting: Firesafe - Tredører, alu.dører: Nyhuset Bruk - Alu. dører: Profilteam - Vinduer: NorDan - Porter: Port Innlandet - Kledning, utv. panel: Optimera - Blikkenslager: Elverum Blikkenslagerverksted - Malte overflater og gulvbelegg: Elverum Farvehandel - Solavskjerming: Hunter Douglas - Innervegger, gips og listverk: Maxbo - Innervegger, leca og fliser: Mjøsen Murmesterforretning - Lås og beslag: Lås & Sikring - Idrettsgulv: Gulv og Takteknikk - Membran og sparkling: Morten Schancke - Himling: Systemhimlinger - Taktekking: Ing. P. Kvernmo - Tak- og røykluker: Icopal Everlite - Heisevegger: Saxi / Scandi Sport l Teleskoptribune: Scandi Sport - Kulturinstallasjoner: AVAB AC - Klatrevegg: Tjelmeland Friksjon - Spanskvegger: Eltete - Hylser og idrettsutstyr: IFAS - Tribunestoler: Scansis - Trapper og rekkverk: Armec - Branntetting: Firesafe - Sanitær, varme, sprinkleranlegg, våtopplegg, brannslanger og brannsl.apparater: Jørstad - Elektro, datakomm. brannalarmsystem, adgangskontroll, SD-anlegg: Storhamar Elektro - Luftbehandling: Techno Team Prosjekt

Terningen Arena
- Næring og Undervisning

Sted: Elverum

Prosjekttype: Næringsbygg

Kontraktsum eks. mva:
73 millioner kroner

BTA: 18.950 kvm

Byggherre: Terningen Arena Næring og Undervisning AS (Elverum kommune/Utstillingsplassen Eiendom)

Totalentreprenør:
Martin M. Bakken

Prosjektledelse: Palm & Bratlie
(nå Norconsult Gjøvik)

Arkitekt i forprosjekt:
Kontur Arkitektur + Konstruksjon AS

Arkitekt gjennomføring: Anderssen og Fremming

Rådgivere: RIA: Berg Knudsen - RIBR: Norsk Brannvernforening - RIB: Eiendomsprosjektering - RIV VVS rør: Jørstad - RIV VVS vent: TechnoTeam Prosjekt - RIE: IBR-Elprosjekt

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Rune Øvergård - Bæresystemer stål, og innv. ståltrapper: Armec - Dekketyper: Swed-Form - Ståldører/branndører: Firesafe - Tredører: Nyhuset Bruk - Aluminiumsdører /alufelt: Profilteam - Vinduer: NorDan - Innvendige vinduer: Norgesvinduet - Porter: Port Innlandet - Kledning, utv. panel, listverk: Optimera - Plater: Trysil Interiørtre - Systemvegger og himling: Moelven Nordia Prosjekt - Lås og beslag: Lås & Sikring - Fliser og membran under fliser: Mjøsen Murmesterforetning - Sparkling og malte overflater: Morten Schancke - Parkett: Parkettpartner - Elektro, datakomm., brannalarmsystem, adgangskontroll, SD-anlegg: Storhamar Elektro - Solavskjerming: Hunter Douglas - Datagulv: Sigmund Olsen Agentur - Taktekking: Ing. P. Kvernmo - Lett-tak: Lett-Tak Systemer - Tak- og røykluker: ACO Nordic - Fast inventar, minikjøkken: Norema - Utv. spiraltrapp og takleidere: Liengen Stål - Rekkverk i betongtrapper: Hedmark Balkongsystemer - Branntetting og brannhemmende produkter: Firesafe - Sanitær, varme, sprinkleranlegg, våtopplegg, brannslanger og brannsl.apparater: Jørstad

Det nye flerbruksanlegget har befestet Elverums rolle i regionen når det gjelder kultur, idrett, næring og undervisning.

Terningen er utviklet i et samarbeid mellom Flerbruksanlegget (Elverum kommune) og Utstillingsplassen gjennom Terningen Arena Holding, der kommunen har en eierandel på 51 prosent. Planleggingen var kommet langt da Skanska, som til da hadde vært med, trakk seg ut i 2008. Inn kom Hamarbaserte Utstillingsplassen Eiendom, som gjerne ville ha med Martin M. Bakken (med hovedsete på Elverum) som totalentreprenør. Med det hadde det kommende Terningen Arena fått et solid regionalt fotfeste.

Forsvaret solgte tomt
Prosjektkoordinator Trond Hagen i Flerbruksanlegget har vært med fra de første spede tankene om et anlegg på Elverum engang ble sådd. Høgskolen i Hedmark (HiHm) var nemlig lokalisert to steder i Elverum. Forsvarets skjebne på Terningmoen var usikker, og solgte 162 mål til kommunen. Samtidig var det et ønske fra Høgskolen i Hedmark om å bygge et idrettsanlegg som også soldatene kunne benytte. Konturene av et mulig vekselbruk var født.

− Forsvarets rolle her på Elverum har blomstret opp og huser nå flere avdelinger. Forsvaret er ikke med på investeringene på Terningen Arena, men er en viktig leietaker hos oss. Til sammen er det syv – åtte leietakere, både offentlige og private. Dessuten er det også andre sterke samarbeidspartnere med høgskolen med på lasset. Det bidrar til å utvikle en sterkere profil med en faglig synergi, forteller Hagen.

− Ingen byggearbeider var satt i gang da vi ga en pris i oktober 2008. Fra kontrakten ble underskrevet i slutten av desember 2008, til vi begynte støpearbeidene i april året etter, brukte vi tiden svært godt på prosjektering og planlegging av fremdriften. Sammen med arkitektfirmaet Andersen + Fremming, som vi hadde engasjert, videreførte vi viktige brukerprosesser. Nå i ettertid ser vi at disse månedene var vel anvendt tid, sier prosjektsjef i Martin M. Bakken, Per Gunnar Fjeldstad.

Før Skanska trakk seg ut, var det Kontur Arkitektur + Konstruksjon, som var arkitekter i forprosjektet. Anderssen + Fremming har hatt ansvaret for den arkitektoniske gjennomføringen.

– Fotavtrykket er det samme, de største endringene er gjort i interiøret, der vi har måttet ta stilling til materialbruk, som ikke var bestemt. Vi måtte også fortsette brukerprosessen, selv om vi ikke har flyttet på plasseringen av de leietakere som da var på plass, forteller arkitekt Willy Olsen i Anderssen + Fremming sivilarkitekter mnal.

Det var mye som både måtte prosjekteres og bygges på forholdsvis kort tid.

– Vi ville gjøre det mest mulig effektivt på funksjonærsiden, for å få kortest mulige kommunikasjonslinjer. Siden det var to kontrakter, delte vi det opp. Jeg hadde to prosjektledere som styrte hver sine administrasjonsenheter. På de fleste fagene valgte vi å splitte opp håndverkerleveransene. Da hadde vi større kapasitet, samtidig som det ikke ble intern konkurranse om hvilke av de to prosjektene håndverkerne skulle settes inn på. Å plassere ansvarsforholdet slik det var planlagt, viste seg å være det rette å gjøre for oss, mener Fjeldstad.

To hoveddeler
Terningen Arena består av to hoveddeler, der idretts- og kulturdelen utgjør 5.100 kvm, mens næring og undervisning utgjør 18.950 kvm. Idrett og kultur består av ett element, men som igjen kan deles opp i tre deler; Flerbrukshall/ Idrettshall med over 1800 sitteplasser i tribune, turnhall med 500 sitteplasser og en kultursal. Ved hjelp av senkbare vegger og scenekabinett kan denne raskt rigges inne i den store hallen.

I en L-blokk ligger nærings og undervisningsarealene. Foruten Høgskolen i Hedmark, finner vi her Nav Hjelpemiddelsentralen, offentlig tannhelsetjeneste, bibliotek, treningssenter, studentsamskipnad, kantine og bokhandel. Forsvaret har her også egne arealer for sin sosial- og velferdsavdeling. Et svært sentralt element i Terningen Arena er Rotunden, det sirkulære hovedvolumet. Ved hjelp av seks gangbruer knyttes L-blokka til Rotunden i to etasjer. Gangbruene letter den vertikale kommunikasjonen, og bidrar også til sprang i rommet. Arealene mellom Rotunden og L-blokka er vrimleområde.

− Dette er den uformelle møteplassen mellom alle brukergruppene, og formspillet i Rotunden sammen med store glassflater og glasstak gjør det lett å orientere seg med lys og himmelretninger, sier Olsen.

Tre er god tone
Tre er et gjennomgående materiale. Elverum ønsker å markere seg som Trebyen Elverum, faktisk i den grad at kommunen har nedfelt et visst omfang av bruk av trematerialer i reguleringsbestemmelsene. I prosjektet er tre synlig i form av limtre både i hovedbæresystemet i idretts- og kulturhallen og i gangbruene. Ellers finner vi bindingsverk innvendig i tre i Rotunden, kontorblokka og i treningssenteret. Utvendig er Rotunden kledd med stående royalimpregnert panel. Stående spilekledning er benyttet som kledning i vrimleområder og i foajé.

– Det valget er også motivert ut i fra akustiske hensyn. Det var behov for god demping, og så langt ser det ut til å fungere godt, forklarer Olsen.

Mangfoldet av leietakere er en fordel når sikre leieinntekter skal sikres. Men det innebærer også mye arbeid i forkant.

– Ut i fra et enkelt forprosjekt har vi greid å få inn alle brukerønsker og -krav. Det har vært en anstrengende jobb å bygge og planlegge 24.000 kvm samtidig, det er jo vanlig i totalentrepriser der det skal gå fort. Det er ikke et veldig komplisert bygningsmasse, men å kjøre det over to år krever litt. Og ikke minst, produktet skal også fremstå slik det er forventet overfor brukerne, sier Bjarne Palm i Palm & Bratlie. De har fra årsskiftet vært en del av Norconsult, men har fra starten av hatt prosjektledelsen og vært byggherreombud på Terningen Arena.

Tidenes største kontrakt
Hele Terningen Arena har en prosjektkostnad på ca. 550 millioner kroner. Martin M. Bakken har i egen regi utført alt betong-, tømmer- og snekkerarbeide. Selv om det var mye interesse og tilbud fra ukjente aktører, er det allikevel valgt lokale og regionale tilbud. Men på et så stort prosjekt ville totalentreprenøren gjerne kjenne de som de skulle ha med, ikke minst fordi denne kontrakten i kroner og øre vil være den største i Martin M. Bakkens historie.

– Jo, kontrakten kom på et svært gunstig tidspunkt, og vi merket ikke noe særlig til nedgangen i markedet før nå sist sommer, sier Fjeldstad.

Men så føler også prosjektsjefen at det har gått bra. Det mer enn antyder også de fornøyde tilbakemeldingene fra den største leietakeren, Høgskolen i Hedmark, som fikk anledning til å ta i bruk enkelte arealer før planlagt overtakelse.

– Nå i ettertid føler jeg nesten at det har gått lettere enn jeg hadde trodd. Men at vi kunne se de store linjene og fremdriften var nok avgjørende i prosjektet, fremholder Fjeldstad.

Trua må være der
– En lokal forankring er alfa omega – alle må være med, sier Trond Hagen om de forutsetningene som må oppfylles dersom man skal få gjennomslag for visjonene.

– Når vi skulle realisere visjonen om Terningen som den store, regionale møteplassen hadde vi full politisk enighet i kommunen, fylkeskommunen og i hele regionen. Men, det har tatt tid. En gang mente jeg anlegget ville stå ferdig til 5.5.2005, men det var før jeg skjønte grepet om denne prosessen. Har det vært noen byggetekniske utfordringer har de i så tilfelle blitt løst gjennom å ha en god arkitekt, entreprenør og god byggeledelse. En kvalitetssikring gjennom alle ledd, forklarer Hagen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter