Lahelle Brygge II

Lahelle Brygge II

Sted: Kristiansand

Prosjekttype/bruk: Nybygg

Salgssum: 130 millioner kroner

Nettoareal: 2.500 kvm

Byggherre: Elvebredden Syd

Totalentreprenør: Kruse Smith

Arkitekt: Løvdahl AS og Dolva AS

Rådgivere: RIB: Asplan Viak - RIV: Rambøll - RIE: ElektroXperten - RIGeo og RIBr: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Hoem & Aamodt - Grunnarbeider: Kaspar Strømme - Peling: Seierstad Pelemaskiner - Betong, tømmer, snekker og parkett: Kruse Smith - Armering: Celsa Steelservice - Ferdigbetong: Betong Sør - Betongelementer trapp: Nor Element - Stålarbeider/metallarbeider/rekkverk: Agder Montasje - Taktekking: Icopal Tak - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Alu.dører: Tore Andersen - Dører: Swedoor/Jeld-Wen - Blikkenslager: Leif Hansen - Maler: Larsen & Rossås - Flislegger og murer: Arne Brufjell - Rør og gass: Hallvard Thorsen - Elektro: ElektroXperten - Ventilasjon: Ventec Agder - Lås og beslag: Norlock - Kjøkken/bad/garderober: Strai Kjøkken - Heis: Reber Schindler - Anleggsgartner: Kaspar Hagemiljø

Lahelle Brygge II består av tre bygg med til sammen 34 leiligheter og ligger på Lahelle ved Otra i Kristiansand sentrum.

Fra leilighetene er det utsikt mot Otra og Kristiansand sentrum.

130 millioner
Byggene har et areal på 2.500 kvadratmeter. Samlet salgssum er 130 millioner kroner. Tiltakshaver er Elvebredden Syd AS. Byggene er tegnet av arkitekfellesskapet Dolva AS og Løvdahl AS ved sivilarkitektene Ole Johan Dolva og Jan Egil Løvdahl, og ført opp i totalentreprise av Kruse Smith Entreprenør AS. Byggestart var i mai 2008. Leilighetene ble tatt i bruk i oktober 2010.

Anleggsleder Richard Hagelin i Kruse Smith Entreprenør forteller at leilighetene varierer fra 58 til 229 kvm. Standarden er høy og kjøperne hadde mange tilvalgsmuligheter. Alle leilighetene har livsløpsstandard, kabel-TV, bredbånd, egne biloppstillingsplasser i parkeringskjeller, meget gode solforhold og egne terrasser eller balkonger på 15 kvadratmeter eller mer.

– Solforholdene var et meget viktig salgsargument.

Plasstøpt betong
Tomten er 18 mål og har grunn bestående av fyllmasser og leire. Byggene står på cirka 100 peler av stål eller betong. Pelene er fra tre til 19 meter.

Prosjektleder Vidar Stormark i Kruse Smith Entreprenør forteller at ett av byggene har fire etasjer, de to andre har to etasjer. Byggene er tilnærmet rektangulære. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene er kledd med lys teglstein fra Finland og hvite fuger. Teglsteinen er myket opp med felter beslått med aluminium og trespiler.

I leilighetene er det parkett på gulv, flislagte bad og skillevegger i gips og stålstendere. I byggenes inngangsparti er det eikefinerte lydhimlinger. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Teglsteinen i fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfri. Vinduene er i tre beslått med aluminium. Hagelin sier at gulvene ble støpt i to omganger.

– Første støp er 18 cm tykk og dekker hele leiligheten. Så er det lagt en påstøp på åtte cm med SKB som ikke dekker våtrom. Metoden krever mer bøyler i armeringen for å ta opp skjærkrefter, men krever lite sparkling og gir en ferdig overflate for legging av parkett. Vi har hatt god erfaring med denne teknikken.

Vannbåren varme og gass
Det er fjernvarmebasert oppvarming med radiatorer og gulvvarme i leilighetene. Det er også gasspeis i alle leilighetene og uttak for gass til grill på balkongene og terrassene. Vinduene har U-verdi på 1,2. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Samtlige vinduer har persiennekasser. Mellom byggene er det opparbeidete hager. Langs Otra er det en offentlig promenade. Midt foran byggene er det en badetrapp.

Både Stormark og Hagelin sier at byggingen gikk greit. Totalt var 50 personer i aktivitet på byggeplassen. Byggingen skjedde uten fraværskader. Sorteringsgraden for byggavfall var 65 prosent.

Hensyn til omgivelsene
Sivilarkitekt Jan Egil Løvdahl i Løvdahl AS har regulert utbyggingsområdet og vært ansvarlig for utomhusplanene. Byggenes arkitektur og ytre utforming er utarbeidet i samsvar med reguleringsplanen. Ett av hovedprinsippene i planen har vært hensyntaking til frisiktsforholdene til det gamle og pittoreske bakenforliggende bygningsmiljøet. Bygningsmassen er derfor delt i 3 bygningskropper som er organisert vinkelrett på elvebredden, med mellomliggende ”frisiktkanaler”. Dette gir samtidig gode utsiktskvaliteter og lysforhold til samtlige av de nye leilighetene.

Byggeprosjektet er utarbeidet i samarbeid med Ole Dolva i Dolva AS, med felles ansvar for saksbehandling. Dolva AS har også hatt hovedansvaret for detaljprosjekteringen av leilighetene i samarbeid med kundene.

Løvdahl forteller at Lahelle Brygge II er dimensjonert ut fra den tradisjonelle bebyggelsen i bakkant av utbyggingsprosjektet.

– Vi har gitt to av blokkene kun to etasjer for å ivareta frisikten fra den eksisterende bebyggelsen. Den nye bebyggelsen stiger til 3 og 4 etasjer mot Østveien siden dette området tåler høyere utnyttelse. Dette gir også diversitet i arkitekturuttrykket. Byggene har et moderne arkitektonisk uttrykk. Den hvite teglsteinen og de hvite fugene gjør at byggene lenker seg til det bakenforliggende boligområdet. Utfordringen er alltid å finne det riktige svaret på det aktuelle stedet. Siden dette er et bylandskap med eksisterende bebyggelse var det viktig å trå varsomt. Det har vært like viktig for oss å ta vare på både det nye som skulle komme og den eksisterende bebyggelsen og de som bor der.

Terje Raanes i Asplan Viak sier at fundamenteringen er optimalisert gjennom kombinasjon av betong- og stålkjernepeler.

– Dette gir best løsning med hensyn til trykk og strekk (oppløft). Byggene har vanntett kjeller med permanent vanntrykk, slik at det ikke er nødvendig med noen form for ettertetting. Vi hadde mye arbeid med betongarbeider utomhus, blant annet bryggeanlegg og flere mindre bassenger.

Det var også en god del individuelle tilpasninger i de ulike leilighetene. Det var en meget god tone i prosjektet, spesielt mellom arkitekt, prosjekterende og oppdragsgiver Kruse Smith Entreprenør.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter